FNV Bondgenoten: Thales-directie moet over de brug komen

Fnv bondgenoten

PERSAANKONDIGING

Wat: Actie Thales-werknemers
Wanneer: donderdag 16 februari, 12.30 uur
Waar: poort van Thales Nederland, Haaksbergerstraat 49, Hengelo (OV)

FNV Bondgenoten: Thales-directie moet over de brug komen

Vandaag om 12.30 uur protesteren Thales-werknemers uit Den Haag (Ypenburg) en Hengelo bij de poort van de Thales Nederland in Hengelo. Hiermee geven zij uiting aan hun ongenoegen over de reorganisatieplannen van de directie. De werknemers en FNV Bondgenoten vinden dat de directie over de brug moet komen met een goed sociaal plan. De protestactie is de eerste in de reeks verrassingsacties die op stapel staan.

Vakbondsbestuurder Toon Verdysseldonk: 'Dat Thales moet reorganiseren is nog tot daar aan toe. Maar het is ongehoord dat de directie werknemers wil ontslaan zonder een goed sociaal plan te bieden. Op de normale kantonrechtersformule wordt bezuinigd en een werknemer die via bemiddeling ander werk vindt, heeft volgens de directie sowieso geen recht op deze schadevergoeding. Bovendien wil de directie in het sociaal plan onderscheid maken tussen de werknemers. Want als je niet bereid bent te verhuizen van Den Haag naar Huizen, dan geldt het sociaal plan niet voor jou. Schandalig!'

Vorige week vrijdag stapte FNV Bondgenoten uit het overleg met de directie wegens diepe verschillen van inzicht over het sociaal plan. Hardere acties, waaronder stakingen, zijn op termijn niet uitgesloten. Algemeen-directeur Arno Peels kreeg afgelopen woensdag een brief waarin de vredesplicht volgens de cao metalektro formeel wordt opgezegd. De cao voorziet vanaf nu in een afkoelingsperiode van vier weken waarin niet mag worden gestaakt.

Thales wil de Haagse nachtkijkerfabriek sluiten en de productie naar Huizen verplaatsen. In Hengelo wil Thales 329 van de 2.000 arbeidsplaatsen schrappen. In maart zouden daartoe 251 medewerkers ontslagen moeten worden. De grootste klap valt op de ontwikkelingsafdeling voor radars en vuurgeleidingssystemen waar 109 banen verdwijnen.