Waterschap Zuiderzeeland

06 -06

Lelystad, 16 februari 2006

Botulisme vorig jaar beperkt voorgekomen

Botulisme heeft zich vorig jaar alleen in de bekende gebieden voorgedaan. Zowel in de Oostvaardersplassen als in het gebied rond Espel zijn dode, besmette, dieren gevonden. In alle gevallen ging het om een voor mensen ongevaarlijk type botulisme. Omdat er geen aangesloten periode met hoge temperaturen is geweest bleef het botulisme beperkt.

Alleen eind juli is in het beheersgebied van het Waterschap Zuiderzeeland botulisme voorgekomen. Nadat in de Noordoostpolder duidelijk was dat er gevallen van botulisme waren, zijn de hevels in werking gesteld. Rond Espel bleef daardoor het aantal gevonden dode dieren beperkt tot 12. Daardoor kon het water worden doorgespoeld.

In de Oostvaardersplassen is dat niet mogelijk, vandaar dat daar meer gevallen van botulisme aangetroffen zijn. Ging het in de Noordoostpolder om 116 kadavers in de Oostvaardersplassen waren het er 730. Het ging om eenden, meerkoeten, talingen, drie meeuwen en twee reigers.

Sinds 2002 voert Waterschap Zuiderzeeland de coördinatie van de botulismebestrijding in de regio. Gevallen van botulisme dienen aan het waterschap te worden doorgegeven. Medewerkers van het waterschap zorgen dat de dode dieren geruimd worden en laten kadavers onderzoeken. Als inderdaad botulisme is vastgesteld wordt dat doorgegeven aan de provincie.