PERSBERICHT
ADVENT INTERNATIONAL OPENT KANTOOR IN AMSTERDAM

Veertiende kantoor versterkt positie van Advent als een van de drie grootste spelers op private equity gebied

Advent International, een wereldwijd opererende partij in private equity, kondigde vandaag de opening van een kantoor in Amsterdam aan. Het kantoor zal worden geleid door Teartse Schaper in Amsterdam, met ondersteuning van John Singer, een directeur van Advent International op het hoofdkantoor in Londen. Na de opening van de nieuwe vestiging zal het totaal aantal kantoren van Advent op veertien uitkomen, waarvan er negen in Europa zijn gevestigd.
John Singer van Advent International:
Het doet ons bijzonder veel genoegen om een kantoor in Nederland te openen. We hebben al meer dan 10 jaar ervaring met het investeren en werken in Nederland. Hierbij ondervinden we dat de Nederlandse middelgrote bedrijven tot de meest ondernemende in Europa behoren, met een bijzonder internationale manier van zaken doen. Beide kenmerken passen uiterst goed bij de onderscheidende investeringsstrategie van Advent. Bedrijven die deel hebben uitgemaakt van onze portfolio, waaronder Radio 538 en Panta Electronics, zijn goede voorbeelden van wat wij kunnen bereiken door middel van een succesvolle combinatie van samenwerken met management op operationeel niveau, het toepassen van onze internationale ervaring in specifieke sectoren en een goed begrip van lokale nuances. Teartse Schaper, hoofd van het kantoor in Amsterdam: Er is geen gebrek aan internationale private equity spelers in Nederland. Er zijn echter niet veel partijen met een lokale aanwezigheid, terwijl je dat wel zou verwachten. Hoewel Advent al jarenlang succesvol is in de Nederlandse markt, zijn wij ervan overtuigd dat wij ons werk door middel van een fysieke aanwezigheid nog beter kunnen doen. Met name de mogelijkheid die het ons geeft intensiever samen te werken met de bedrijven waarin we investeren is van belang. Het draait bij ons tenslotte om het behalen van doelstellingen in nauwe samenwerking met de ondernemers en het management van Nederlandse bedrijven.

Een van de meest recente Nederlandse investeringen van Advent betrof Radio 538, een toonaangevende commerciële radiozender in Nederland. De zender werd in mei vorig jaar verkocht aan Talpa Radio International van John de Mol.
Advent is al 11 jaar actief op de Nederlandse markt. In die periode heeft de firma in 11 bedrijven geïnvesteerd, zowel zelfstandig als in samenwerking met lokale private equity partijen. Advent heeft een aantal Nederlandse investeerders in de huidige fondsen, waaronder AlpInvest, Robeco en het FMO.
Uit een onderzoek van de NVP (Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen) blijkt dat participaties in niet-beursgenoteerde ondernemingen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de Nederlandse economie. In 2004 stegen de investeringen in Nederlandse firma s door middel van private equity naar EUR 1,7 miljard. Dat is een groei van bijna 60% in vergelijking met het voorgaande jaar.
Naast Radio 538 en Panta (een groep van negen industriële elektronicabedrijven die van Philips werden overgenomen in 1997 en daarna met succes werden geherpositioneerd door Advent), behoort ook Colofon BV, een van de grootste onafhankelijke niche-uitgeverijen in het land, tot de Nederlandse investeringen van Advent. In de periode dat Advent eigenaar was van Colofon wist het bedrijf de EBITDA-cijfers te verdubbelen om uiteindelijk te worden overgenomen door Reed Elsevier BV (LSE: REL). Advent trad op als mede-investeerder in Delft Instruments (2004), een internationale groep van bedrijven met een toonaangevende positie in de medische en industriële elektronica, en bij RAET (2003), de grootste salarisadministratie dienstverlener in Nederland. Elk van de bovenstaande transacties toont een ander aspect van de investeringsstrategie van Advent, die is opgebouwd rond drie scenario s voor private equity investeringen. Deze scenario s zijn toegespitst op het verhogen van de winstgevendheid van een bedrijf door middel van nauwe samenwerking met management teams en alle stakeholders. Dit drietal scenario s kan worden aangeduid als: 1. Internationale expansie (bedrijven die internationaal actief zijn of in die richting willen groeien); 2. Strategische herstructurering (bedrijven die hun omzet kunnen verhogen door zich meer op hun kerncompetenties te richten), en 3. Sectoren met sterke groei (bedrijven die inspelen op autonome marktgroei of nieuwe product/dienstmodellen). Alle ondernemingen in Advent s portfolio kunnen profiteren van de internationale reikwijdte, de diepe sectorspecialisatie en de intensieve operationele aanpak van Advent.

- Einde -

Opmerkingen voor de redactie
Over Advent International
De opening van het kantoor in Amsterdam brengt het totale aantal kantoren van Advent op veertien. De meeste kantoren zijn gevestigd in westelijk en centraal Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika. Daarmee geldt Advent als een van de drie grootste wereldwijde spelers op private equity gebied. Sinds haar oprichting in 1984 heeft Advent in meer dan 500 bedrijven geïnvesteerd, waarbij meer dan USD 10 miljard werd opgehaald door middel van beursgenoteerde aandelen en obligaties. Het meest recente wereldwijde fonds voor private equity participaties, Advent International GPE V, werd in mei 2005 afgesloten op een totaal van EUR 2,5 miljard (USD 3,3 miljard). 2005 was een bijzonder actief jaar voor de groep, waarbij meer dan 30 volledige en gedeeltelijke exits werden gerealiseerd, waaronder enkele van de sterkst renderende investeringen van het jaar binnen de gehele private equity sector, zowel in Amerika als in Europa. In het afgelopen half jaar kreeg Advent de House of the Year onderscheiding uitgereikt door het European Venture Capital Journal. Daarnaast ontving het ook de prestigieuze prijs voor Mid-market Buyout of the Year, uitgereikt door de European Venture Capital Association en het blad Real Deals, en wel voor de exit van inter-operator dienstverlener MACH (telecom oplossingen). De firma heeft ook drie nieuwe buy-out fondsen opgericht met een totaal kapitaal van USD 4 miljard, waarbij elk fonds de doelstelling voor aan te trekken kapitaal ruimschoots overtrof.
Over de Nederlandse investeringen van Advent
Andere Nederlandse investeringen van Advent betreffen onder andere Cordena, een toonaangevend Europees call-center bedrijf, dat overgenomen is door ClientLogic Corporation; en EUnet International Ltd, een pan- Europese internet dienstverlener, die door Qwest Communications International Inc werd overgenomen (NYSE: Q)]. Beide zijn voorbeelden van ondernemingen met een hoofdkantoor in Nederland, die voor grens- overschrijdende ondersteuning gebruik maakten van de lokale Europese kantoren van Advent International.
Bezoek www.adventinternational.com voor meer informatie, of neem contact op met:
Claire Verhagen
Citigate First Financial +31 (0)20 575 40 10


---- --