D66

De overheid mag geen privé-gegevens van burgers opslaan zonder dat goed is geregeld wie daar toegang toe krijgt. De Tweede Kamer ging akkoord met een motie van D66-kamerlid Boris Dittrich. Dittrich roept daarin minister Donner van Justitie op zijn veto te gebruiken tegen een Europese richtlijn die de opslag van telefoon- en internetgegevens van alle Nederlanders verplicht stelt.

Dittrich: Ons belangrijkste bezwaar is dat er niet goed is geregeld wie er toegang krijgt tot de gegevens. Als je telefoon wordt afgeluisterd dan is daar toestemming van de rechter voor nodig. Deze nieuwe richtlijn gaat over het vastleggen van de verkeersgegevens; met wie bel je op welk moment, welke intersites bezoek je en met wie wissel je emails uit. Wat D66 betreft is er ook nu toestemming van de rechter nodig om de gegevens te gebruiken, maar de richtlijn stelt onvoldoende voorwaarden. Dat is voor D66 onaanvaardbaar.

Geen anti-terreurwet

Aanvankelijk werd de nieuwe Europese wet gepresenteerd als maatregel tegen terrorisme; inmiddels is het de bedoeling dat de enorme database met privé-gegevens ook gebruikt mag worden voor het bestrijden van andere misdrijven. Daarbij kan worden gedacht aan de opsporing van verspreiders van illegale software.

Volgens D66 is de opslag van data niet altijd onbespreekbaar, maar het doel en de voorwaarden moeten goed en zo beperkt mogelijk zijn omschreven. Vrijheidsrechten moet je niet zomaar overboord zetten, zegt Dittrich. Bovendien hebben wij nog wat andere bezwaren tegen deze richtlijn. Zo vinden wij de bewaartermijn van twee jaar veel te lang en is er geen financiële compensatie geregeld. Internetproviders en andere bedrijven zullen enorme hoeveelheden data moeten gaan opslaan en dat is kostbaar. De richtlijn stelt echter niet dat zij door de overheid worden gecompenseerd. Daarom vragen wij aan minister Donner om nu niet in te stemmen met deze richtlijn, maar een beter debat over de voorwaarden aan te gaan met zijn collegas in Europa.

16-2-2006 17:26