Ingezonden persbericht


FNV voorzitter in debat met Groninger lijstrekkers over Groningen@Work

Definitief programma bekend: ook lijstrekker SP doet mee.

Plus officiële overhandiging van Locale Monitor Werk en Inkomen aan gemeente Groningen

16 februari organiseert FNVjong Groningen een verkiezingsdebat over jeugdwerkloosheid en inkomen in relatie tot het WorkFirst jongeren traject van Groningen 'Groningen@Work'. In dit debat zal Agnes Jongerius de lijstrekkers van de PvdA, VVD, Groenlinks en SP aan de tand voelen. Wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid Koen Schuiling (VVD) zal een korte inleidende presentatie houden. Het debat vindt plaats in Huis de Beurs en begint om 20:00 uur en staat onder leiding van Hans Alders (Commissaris van de Koningin). Ook zal tijdens dit debat de officiële uitreiking plaats vinden van de Locale Monitor Werk en Inkomen van de FNV vakcentrale aan de gemeente Groningen.

Groningen@Work combineert solliciteren met verplicht productiewerk. Op deze aanpak komt, zeker nu de gemeente de leeftijdsgrens opschuift, steeds meer kritiek. Dit is de Reden voor FNVjong Groningen om dit onderwerp te agenderen voor een belangrijk thematisch verkiezingsdebat. FNVjong Groningen is dan ook blij met de zware afvaardiging van de locale politiek. Alhoewel de uitbreiding van Groningen@Work tot 30 als tijdelijk programma groen licht heeft gekregen van de gemeenteraad (Groenlinks, SP, D66 en Student en Stad waren tegen deze uitbreiding), staat de definitieve invulling nog in de kinderschoenen. FNVjong Groningen wil niet alleen de uitbreiding als wel de hele opzet van Groningen@Work ter discussie stellen en hoopt op een fundamentele discussie over jeugdwerkloosheid. Veel jongeren moeten volgens FNVjong niet zozeer "@work" als wel "back 2 school", bovendien scheert Groningen@Work alle jongeren teveel over één kam. De garanties over maatwerk moeten duidelijker.

Tijdens dit debat zal ook de Locale Monitor Werk en Inkomen worden uitgereikt. Dit is een vergelijkend onderzoek van de FNV vakcentrale naar het opereren van sociale diensten in Nederland. Aan het onderzoek hebben naast Groningen ook een kleine 200 andere gemeentes meegedaan.

FNVjong Groningen is een initiatief van FNV-lokaal en wordt organisatorisch en inhoudelijk ondersteund door de JS, JD, DWARS en de Groninger Studentenbond

Definitief programma:
20:00 - 20:10 Opening
20:10 - 20:20 Presentatie Groningen@Work door dhr Koen Schuiling (Wethouder SoZaWe) 20:20 - 20:30 korte speech Agnes Jongerius (voorzitter FNVvakcentrale) over WorkFirst + officiële overhandiging Locale Monitor Werk en Inkomen aan dhr Schuiling 20:30 ­ 22:00 Forumdebat met:
-Agnes Jongerius (voorzitter FNVvakcentrale)
-Frank de Vries (lijsttrekker PvdA Groningen)
-Remco Kouwenhoven (lijsttrekker VVD Groningen)
-Karin Dekker (lijsttrekker GroenLinks Groningen)
-Rosita van Gijlswijk (lijsttrekker SP Groningen)

22:00 sluiting

De avond staat onder leiding van Hans Alders (Commissaris van de Koningin Groningen).

----------------