MKB-Nederland

14-02-2006
Compromisvoorstel dienstenrichtlijn goed voor mkb (Persbericht)

MKB-Nederland roept de Nederlandse Europarlementariërs op zich te scharen achter het aangepaste voorstel voor de dienstenrichtlijn, waarbij lidstaten onnodige belemmeringen voor buitenlandse dienstverleners moeten afbouwen. In het nieuwe voorstel een compromis tussen socialisten en christendemocraten in het Europees Parlement, waar 16 februari over wordt gestemd krijgen lidstaten het recht om buitenlandse dienstverleners hun eigen wetgeving op te leggen, als dat op basis van vooraf vastgestelde gerechtvaardigde gronden noodzakelijk is.

Het oude voorstel, de Bolkestein-richtlijn, schreef voor dat buitenlandse dienstverleners zich alleen hoeven te houden aan regels die in hun eigen land gelden. MKB-Nederland is van mening dat het aangepaste voorstel beter is voor het mkb: als het voorstel wordt aangenomen, wordt het makkelijker om diensten te exporteren en wordt oneerlijke concurrentie beter tegengegaan.

Om negatieve effecten van malafide dienstverleners te bestrijden, roept MKB-Nederland de Nederlandse overheid op om al voor de invoering van de dienstenrichtlijn meer prioriteit te geven aan het bestrijden van zwartwerk en schijnzelfstandigen, zowel van Nederlandse als buitenlandse dienstverleners. Mocht de Bolkesteinrichtlijn van kracht worden, dan wordt de controle of buitenlandse dienstaanbieders zich aan de regels houden, in handen gelegd van een buitenlandse overheid die vanwege de afstand moeilijker kan controleren en die hier ook geen prioriteit aan zal geven. Voor de Bolkesteinrichtlijn is echter niet veel steun in het Europees Parlement.

De dienstenrichtlijn moet het sneller en makkelijker maken om vergunningen te verkrijgen via één loket. Hier moet de buitenlandse dienstverlener alles kunnen krijgen wat hij of zij nodig heeft om een bepaalde markt te betreden. Op termijn is de bedoeling dat buitenlandse dienstverleners niet meer langs dit loket hoeven, maar dat alle benodigde documenten elektronisch kunnen worden aangevraagd.

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2006 | Disclaimer |