Persbericht Amnesty International

Embargo tot donderdag 16 februari 2006, 00:01 uur.

Iran: Nieuwe regering doet niets aan verbetering van slechte mensenrechtensituatie.

'Zes maanden nadat Mahmoud Ahmadinejad president van Iran geworden is, verslechtert de mensenrechtensituatie in het land steeds verder', zo zegt Amnesty International vandaag bij het verschijnen van het rapport ' Iran:New Government fails to adress dire human rights situation'. Critici en tegenstanders van de regering worden gevangen gezet, vaak na een oneerlijk proces. De doodstraf wordt op grote schaal toegepast(69 executies tussen juli 2005 en januari 2006) en er wordt systematisch gemarteld. Er is stricte controle op de vrijheid van meningsuiting en op de vrijheid om je te organiseren. Religieuze en etnische minderheden, als christenen,koerden,en arabieren, worden vervolgd. Vrouwen worden gediscrimineerd in wetgeving en in de praktijk. Mensenrechtenactivisten als journalisten en advocaten worden voortdurend lastiggevallen of gevangengezet.

Amnesty International schreef in augustus 2005, ten tijde van zijn inauguratie, een brief aan President Ahmadinejad waarbij zijn commitment om de sociale en economische rechten van de Iraanse bevolking te verbeteren welkom werd geheten. Daarnaast drong Amnesty International er bij hem op aan mensenrechten een topprioriteit van zijn presidentiele termijn te maken.Helaas heeft het afgelopen half jaar sinds het aantreden van President Ahmadinejad geen verbetering in Iran's mensenrechtensituatie gebracht. Integendeel, Amnesty's nieuwe rapport constateert een verslechtering bij de behandeling van etnische minderheden als Arabieren en Koerden , bij de behandeling van mensenrechtenverdedigers als journalisten en advocaten en bij het toepassen van de doodstraf.

Amnesty International vraagt President Ahmadinejad om ondermeer de volgende maatregelen te nemen: 1. Laat alle gewetensgevangene onmiddelijk en onvoorwaardelijk vrij. 2. Neem effectieve maatregelen om martelen uit te bannen. 3. Stel een moratorium in op de doodstraf en stop onmiddellijk met de doodstraf voor minderjarigen.

Noot voor de redactie-

Amnesty International