Algemene Onderwijsbond

Geachte (onderwijs) redactie,

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Interessante onderwerpen in dit nummer zijn:

Cover
Verzelfstandiging openbaar onderwijs verloopt chaotisch De verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs - op dit moment op veel plaatsen in Nederland aan de gang - ontaardt in bestuursruzies, fusieperikelen en getouwtrek om de bruidsschat. Veel scholen zijn te zwak om op eigen kracht verder te gaan. "Het lijkt wel de verzelfstandiging van het Engelse openbaar vervoer." "Openbare scholen die zijn verzelfstandigd, worden op dit moment overladen met problemen. De bruidsschat is vaak niet goed geregeld, waardoor de scholen een rampzalige inboedel meekrijgen van de gemeente. En de gemeenten hebben vaak rampzalige politieke afspraken gemaakt, die de scholen helemaal niet kunnen nakomen. Dit gaat op een fors aantal plaatsen mislopen." Adri Rooijakkers, directeur van de basisschool de Tovercirkel in Heerlen en secretaris van de Avmo, de afdeling voor openbaar onderwijs van de AOb, luidt de noodklok over de privatisering van het openbaar basisonderwijs.

Reportages
Bevoegdheid halen is een soort kansspel
De minister van Onderwijs stelde aan de grote steden extra geld beschikbaar om de onbevoegden te scholen. Zij wist toen nog niet dat een bevoegdheid halen zoiets is als meedoen aan een kansspel. Woon je in Utrecht en werk je in het vmbo? Bingo! Er is veel maatwerk, de kans om te slagen is groot. Werk je in Amsterdam of Rotterdam? Helaas, dat wordt zwoegen, al hangt dat ook weer af van het vak dat je koos. In het voortgezet onderwijs wordt volgens de cijfers van Onderwijsinspectie 13 procent van de lessen door leraren gegeven die niet bevoegd zijn voor dat vak. Een kwart van de economielessen wordt door onbevoegden gegeven. Bij wiskunde, techniek, verzorging en maatschappijleer liggen de percentages tussen de 13 en 19 procent.

Nieuws
Ruimtegebrek remt groei gymnasia
De zelfstandige gymnasia zijn dit schooljaar met 1,6 procent gegroeid en hebben bijna 24.500 leerlingen. De toename van de afgelopen jaren betekent dat vrijwel alle gymnasia nu bomvol zitten. "Er zijn al wachtlijsten en lotingen in Den Haag, Utrecht en Amsterdam en de verwachting is dat op heel veel plaatsen wachtlijsten ontstaan", zegt Ger Smit, directeur van het Landelijk Steunpunt Zelfstandige Gymnasia. Afgelopen jaar al werden er 5060 leerlingen aangemeld, waarvan er 4682 werden toegelaten. Veel van 378 pechvogels werden afgewezen wegens plaatsgebrek, een aantal ook omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden.

Extra media-service: digitaal archief Het Onderwijsblad

Hoe zat het ook al weer met de veranderingen in de basisvorming? Wat kan ik verwachten van de klachtencommissies? Had ik niet een keer iets gelezen over luxeverzuim? Waarom is er zo'n kloof tussen basis- en voortgezet onderwijs? Heeft er wel eens iets over techniek in het basisonderwijs in gestaan? Al die vragen zijn voortaan makkelijk te beantwoorden door te zoeken in het digitaal archief van Het Onderwijsblad. Surf naar www.aob.nl en klik daar op Het Onderwijsblad, daarna op archief. Het archief loopt terug tot 1999.

AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl