Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal, 16 februari 2006 Nummer: 9

Horeca inrichting terecht gesloten

De Raad van State heeft woensdag 15 februari 2006 het hoger beroep van de exploitant van de inrichting Black Ball /Happy Internet ongegrond verklaard.

Burgemeester J.J. Stavast heeft terecht besloten dat de horeca-inrichting aan de Hoofdstraat 4 in Stadskanaal een jaar gesloten diende te worden. Deze sluiting gold vanaf 8 december 2004.
Stavast nam dit besluit omdat in de inrichting voor de vierde keer softdrugs waren aangetroffen. Artikel 13b van de opiumwet geeft de burgemeester de mogelijkheid tot het toepassen van bestuursdwang. Volgens het Stappenplan handhaving gemeentelijk coffeeshopbeleid kan de burgemeester besluiten, nadat er drie maal softdrugs zijn aangetroffen, een pand te sluiten.

De exploitant van de inrichting had tegen de sluiting bezwaar en beroep aangetekend. De rechtbank verklaarde eerder het beroep ongegrond. De Raad van State heeft nu het hoger beroep van de exploitant ook ongegrond verklaard. Tijdens de behandeling van het beroep heeft de Raad van State tevens voor de eerste keer het gemeentelijke coffeeshopbeleid en het stappenplan getoetst. De Raad van State is van mening dat de middelen die door de burgemeester worden aangewend in verhouding zijn met het doel om iedere handel in drugs die plaatsvindt buiten het in de gemeente als zodanig aangewezen gedoogde verkooppunt tegen te gaan. Met andere woorden, het beleid van de burgemeester wordt door de Raad van State als goed beschouwd.

In het gemeentelijke coffeeshopbeleid is bepaald dat er één coffeeshop in de gemeente Stadskanaal wordt gedoogd, te weten stichting Wiz-Art.


---

Als u nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met Saskia Schaap van het team communicatie, 0599- 631 627.