Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Korsakov-patiënten steeds jonger
Uitzenddatum: Do. 16 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Pieter van Langevelde en Sander Rietveld

Het syndroom van Korsakov, een geheugenstoornis als gevolg van langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met slecht eten, wordt op steeds jongere leeftijd geconstateerd. Veertigers en zelfs dertigers die vanwege Korsakov worden opgenomen, zijn geen uitzondering meer. Oorzaak is het toenemende alcoholgebruik. Deskundigen
waarschuwen dat het aantal Korsakov-patiënten
de komende jaren explosief zal stijgen.

'Zuipschuit van Europa'
Volgens minister Hoogervorst van Volksgezondheid is 'de Nederlandse jongere de zuipschuit van Europa'. Hij zei dat vorige maand tijdens het Alcoholcongres in Rotterdam. Onderzoek laat zien dat jongeren hier flink meer innemen dat in de rest van Europa. Bijna eenvijfde van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar behoort zelfs tot de categorie âprobleemdrinkerâ.

Agressie
Het alcoholgebruik onder jongeren stijgt de laatste jaren alsmaar. Op korte termijn leidt dat tot agressie en slechtere schoolprestaties. Ook op de langere termijn zijn de gevolgen zichtbaar.

'Ramp'
Deskundigen, onder wie neuroloog Klaas Arts, zeggen dat er een âramp op ons afkomtâ. In Het Parool zei hij onlangs: âWe zijn een generatie aan het kweken waarbij straks persoonlijkheidsstoornissen veelvuldig voorkomen.â

Desastreuze gevolgen
Alcoholgebruik op jonge leeftijd heeft desastreuze gevolgen, omdat in de puberteit het voorste deel van de hersenen ârijptâ. Dit deel is verantwoordelijk voor iemands persoonlijkheid en karakter. Alcohol kan het rijpingsproces verstoren.

Gemiddelde leeftijd daalt
Arts, verbonden aan Korsakov-afdeling van De Gelderse Roos, ziet nu al dat het aantal Korsakov-patiënten groeit, en dat de gemiddelde leeftijd daalt.

Uitzending
In Netwerk een portret van Jozef Groenen en Emile Bakker, beiden Korsakov-patiënt. Groenen wordt behandeld in De Gelders Roos, Bakker in Juliana-Oord. Ook een gesprek met Klaas Arts.