VVD


16-2-2006

VVD wil participatieplicht om recht op bijstand te behouden

De VVD-fractie, bij monde van Ed van der Sande heeft vandaag, in het Algemeen Overleg inzake de Wet Werk en Bijstand, gepleit om de wet aan te passen. In de wet bestaan te veel onduidelijkheden over de rechten en plichten van bijstandsgerechtigden.

Het is van belang om duidelijkheid te creëren wat de plichten zijn van bijstandsgerechtigden om het recht op bijstand te blijven behouden.

Van der Sande reageert: "In de wet staat opgenomen dat er een plicht is voor elke bijstandsgerechtigde zich in te spannen om werk te zoeken en dus om uiteindelijk uitkerings-onafhankelijk te worden. De VVD wil dat nu in de wet ook de expliciete plicht wordt opgenomen dat als tegenprestatie voor het ontvangen van een uitkering naar vermogen maatschappelijk werk verricht moet worden."

Binnen de huidige opzet van de Wet Werk en Bijstand is een duidelijke prikkel om te investeren in reïntegreren opgenomen, maar ontbreekt de prikkel om in participatie te investeren. De VVD-fractie vindt dit onjuist. Reïntegreren, het naar werk geleiden, staat voorop. Dat is het uiteindelijke doel. Dat doel kan niet altijd direct bereikt worden en daarom is investeren in participeren essentieel. Dit mogelijk maken door de plicht tot participeren op te nemen in de wet is voor de VVD van groot belang.

Met het opnemen van deze plicht in de wet wordt de wederkerigheid verduidelijkt. Dit helpt gemeenten om invulling te geven aan het activeren van bijstandsgerechtigden.

De VVD ziet deze participatieplicht als een eerste stap om te komen tot participatiebanen en is van mening dat het opnemen van deze plicht in de wet snel gerealiseerd kan worden.

`Werk maken van je uitkering' is essentieel voor de VVD. Enerzijds om de afstand naar de reguliere arbeidsmarkt te verkorten en anderzijds om iets terug te doen voor de uitkering", aldus Van der Sande.

16 februari 2006

Ed van der Sande: e.vdsande@tweedekamer.nl