Gemeente Leeuwarden

Wethouder Waanders presenteert Fietsplan Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (16-02-2006) Het college heeft het concept rapport GVVP-uitwerkingsplan voor het fietsverkeer vastgesteld. Dit werd vanmiddag bekendgemaakt door wethouder Marga Waanders. Dit conceptplan is richtinggevend en het uitgangspunt is dat het uitvoeringstempo zal worden bepaald op basis van de beschikbaar komende middelen. Het plan is een uitwerking van het GVVP aangaande het fietsverkeer in Leeuwarden. Het fietsbeleid voor de komende jaren is hierin verwoord met als hoofddoel het stimuleren van het fietsgebruik op korte afstanden (tot 7.5 km) zodat de fiets een volwaardig, aantrekkelijk en verkeersveilig alternatief wordt in concurentie met de auto op die afstand. Dit conceptplan zal na de vaststelling in het college voor commentaar worden verzonden naar diverse belangenorganisaties. Na het verwerken van het commentaar van deze organisaties zal het plan opnieuw in het college aan de orde komen. Vervolgens zal het plan in de commissie stadsontwikkeling en de gemeenteraad aan de orde komen. Er zijn twee belangrijke pijlers waar het college de komende jaren aan wil werken om de geformuleerde doelstelling daadwerkelijk handen en voeten te geven, deze zijn;

o Infrastructuur hierbij gaat het vooral om het definiëren van een samenhangend netwerk van kwalitatief hoogwaardige, verkeersveilige en herkenbare fietsroutes met inrichtingseisen aan deze routes. o Fietsenstallingen bij deze pijler gaat het vooral over de activiteiten en voorzieningen bij de herkomst en bestemming van de fietsrit die een rol spelen bij de bevordering van het fietsgebruik. Voldoende fietsenstallingen is in dit kader zeer belangrijk.

Er wordt o.a. antwoord gegeven op vragen als; Waar zijn ontbrekende fietsverbindingen? Waar dienen de fietsoversteken verbeterd te worden? Waar is een tekort aan stallingsplaatsen? Vervolgens zijn de benodigde maatregelen bepaald en verwoord in het uitvoeringsprogramma. In het uitvoeringsprogramma zijn diverse belangrijke projecten benoemd die de komende jaren tot uitvoering moeten worden gebracht.