Socialistische Partij

SP :: Nieuws :: Berichten

Geen extra voorwaarden voor schuldkwijtschelding ontwikkelingslanden

16-02-2006 * SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft aan de ministers Zalm van Financiën en Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking opnieuw opheldering gevraagd over de schuldkwijtschelding voor ontwikkelingslanden nadat onlangs bekend is geworden dat nu ook de Wereldbank op dit punt dwars ligt.

Ewout Irrgang In december vroeg Irrgang ook al om aandacht voor het probleem. Hij stelde toen dat het IMF niet aan de G8 deal moest morrelen door nieuwe eisen aan ontwikkelingslanden te stellen. Vandaag heeft het Kamerlid opheldering gevraagd over de voorwaarden die de Wereldbank wil stellen aan de schuldendeal.

Deze voorwaarden hebben te maken met de datum waarop de schuldendeal moet ingaan en de datum waarover met terugwerkende kracht de schuld wordt berekend. De schulden zijn in het verleden opgebouwd maar nemen nog ieder jaar flink toe. Hoe langer de periode waarover de schuld wordt berekend, hoe meer er terug betaald moet worden.

Irrgang:' De Wereldbank pleit er nu voor om deze datum een jaar eerder te laten ingaan dan het IMF, waardoor landen dus meer schulden moeten gaan terugbetalen. Geld dat ze vervolgens niet kunnen besteden aan het behalen van de zogenaamde millenniumdoelstellingen in 2015 om de honger en de armoede te halveren. Ook wil de Wereldbank voor verschillende landen de schuldendeal pas in juli 2007 in laten gaan; maar liefst twee jaar na de oorspronkelijke deal. Ook dit geld kan voorlopig dus nog niet voor armoedebestrijding aangewend worden."

In antwoord op de in december gestelde vragen lieten beide ministers weten dat er geen sprake was van nieuwe eisen en het opleggen van nieuwe IMF-programma's. Irrgang: "Strikt genomen is misschien geen sprake van nieuwe eisen in de zin van andere eisen oftewel eisen die vroeger niet gesteld werden. Maar feit is dat er wel degelijk nieuwe eisen worden gesteld in de zin van achteraf gestelde voorwaarden. Ook het opleggen van nieuwe IMF-programma's gaat gewoon door aangezien het armoede-, begrotings-, en macro-economisch beleid in de betreffende landen van hetzelfde niveau moet zijn als op het HIPC (heavily indebted poor country) eindpunt. Dat eindpunt had betrekking op een eerder programma voor schuldkwijtschelding en hield daarom geen nieuwe voorwaarden voor de betrokken schuldendeal-landen in. En tja, wie bepaalt of dat de landen voldoen aan dat eindpunt? Het IMF natuurlijk!"
Zie ook:
* IMF morrelt aan schuldendeal G8 :: Nieuwsbericht, 16 december 2006 * Wikipedia NL: Heavily Indebted Poor Countries