Socialistische Partij


Onafhankelijk onderzoek naar faillissement Van der Hoop Bankiers nodig

16-02-2006 * SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang wil een onafhankelijk onderzoek naar het faillissement van Van der Hoop Bankiers waarbij vooral moet worden gekeken naar de rol van de toezichthouders DNB en AFM.

Ewout Irrgang Van verschillende zijden is de afgelopen weken kritiek gekomen op de handelswijze van De Nederlandsche Bank als de belangrijkste toezichthouder op deze failliete bank. Het SP-Kamerlid neemt de kritiek serieus maar een conclusie op basis van alleen de officiële reacties van DNB en de minister van Financiën Zalm is moeilijk te trekken. Irrgang: "Het faillissement van een bank is in Nederland gelukkig een zeldzame gebeurtenis. Als een bank failliet gaat heeft dat grote gevolgen voor de mensen die hun spaargeld eraan hadden toevertrouwd, maar ook voor het vertrouwen in ons financieel stelsel. Alleen al daarom is een extern onderzoek op zijn plaats."

Minister Zalm van Financiën toonde zich in het debat geen principieel tegenstander van een onafhankelijk onderzoek. Hij wil eerst de inhoud van het verslag van de curatoren afwachten. Naar verwachting zal dat pas in juni of juli beschikbaar komen.