GroenLinks

Niet tornen aan vrijheid van meningsuiting

freedom of speech? 16 februari 2006

De vrijheid van pers en van meningsuiting ligt aan de basis van de Europese democratie. Het Europees Parlement nam het donderdag op voor deze verworvenheden en verklaarde zich solidair met Denemarken in de cartoonaffaire.

"Hannah Arendt zei al eens dat de vrijheid schokt en kwetst. Ik geloof dat wij als politici ons vooral van één ding moeten onthouden, namelijk voor de pers aangeven wat de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn," verklaarde de aanvoerder van de Europese Groenen, Daniel Cohn-Bendit.

Naar aanleiding van de publicatie van spotprenten over de profeet Mohammed in een Deense krant en de daaropvolgende rellen kwamen er allerlei pleidooien voor ´zelfregulering´ van de pers. Ook de Europese Commissie sprak haar steun uit voor een gedragscode voor de media.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vroeg de Europese Commissie direct om opheldering. "Europese leiders en instellingen moeten een heldere boodschap uitdragen dat er niet te tornen valt aan de vrijheid van meningsuiting in Europa. Door het juist nu te gaan hebben over een gedragscode, wordt de indruk gewekt dat de Mohammed-cartoons onaanvaardbaar zijn en dat gewelddadig protest tegen de cartoons gerechtvaardigd is. Het is aan elke individu zelf om, voordat hij iets roept of tekent, bij zichzelf te rade te gaan of het wel of niet verantwoord is," aldus Buitenweg.

Het Europees Parlement veroordeelde in strenge bewoordingen het geweld in sommige islamitische landen tegen Europese burgers en ambassades. Het riep de regeringen van deze landen op om de veiligheid van Europese diplomaten en burgers te garanderen. De europarlementariërs lieten het niet na om te benadrukken dat de vrijheid van meningsuiting persoonlijke verantwoordelijkheid en respect voor de gevoeligheden van anderen vereist.

Veel lof viel toe aan Europese moslims en islamitische leiders die het geweld veroordeelden en opriepen tot kalmte en terughoudendheid. Er werd ook waardering uitgesproken voor journalisten in Jordanië, Egypte en Algerije die de moed hebben getoond de spotprenten af te drukken en van kritisch commentaar te voorzien. Sommige van deze journalisten werden prompt gevangen gezet.

"Dit is de zoveelste bevestiging dat de vrijheid van meningsuiting voor velen in de wereld geen vanzelfsprekendheid is. Wij, Europeanen, hebben deze vrijheid met veel pijn en moeite verworven en moeten die dus ook met hand en tand verdedigen, ook namens degenen die deze vrijheid ontberen," verklaarde Kathalijne Buitenweg.

«