Persbericht Psy 2/2006

Gebrekkige lichamelijke verzorging van psychiatrische patiënten

AMERSFOORT, 20060216 -- De lichamelijke verzorging van patiënten in veel psychiatrische instellingen laat veel te wensen over. Dat concludeert een groep verpleegkundigen die zich verenigd hebben in het Landelijk Netwerk Verpleegkundige Somatische Ondersteuning in de Psychiatrie. 'Soms is er niemand op een afdeling die een injectie kan geven of weet wat hij moet doen als een patiënt schurft heeft.' Veel lichamelijke klachten van psychiatrische patiënten blijven onopgemerkt, ook omdat zij zich door hun stoornis vaak onttrekken aan lichamelijke zorg. Dat zegt Rob van der Valk, een van de oprichters van het netwerk, in het net verschenen nummer van Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg.


Verder in Psy nummer 2:

Wanhoop en hoop in de jeugdkliniek
Adolescenten die opgenomen worden op de psychotherapeutische afdeling van Triversum zijn op alle fronten vastgelopen. Ze hebben last van angsten, depressies en dwangstoornissen en vaak jaren van ellende, apathie en zelfmoordpogingen achter de rug. Een reportage over hun achtergronden, behandeling en perspectieven. 'Ik dacht dat ik nooit meer gelukkig zou worden'.

'Een gek spelen is heerlijk én gevaarlijk':
Toneelschrijvers Ger Thijs en Thea Waanders vertellen over hun versie van One Flew over the Cuckoo's Nest, het beroemde toneelstuk over opstand in een psychiatrische inrichting dat op 6 februari in première ging.

Cliënten oneens met aanpak eetstoornissen
Sinds enkele jaren stellen deskundigen uit verschillende beroepsverenigingen zogenaamde multidisciplinaire richtlijnen op voor de diagnose en behandeling van psychiatrische stoornissen. De cliëntenorganisaties, die een belangrijke rol was toegezegd bij de totstandkoming van die richtlijnen, vinden dat er met hun inbreng te weinig rekening wordt gehouden. De grootste organisatie op het gebied van eetstoornissen stemt daarom niet in met de nieuwste richtlijn.

En ook:
- Het onverwachte succes van de Arnhemse drugsboot.
- 'Medische verstrekking van cocaïne is levensgevaarlijk'
- Het verdwijnen van de awbz
- GGz in de ban van de bureaucratie
- Het dolgedraaide leven van Ronald D. Laing_