Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

17.02.2006

P.C. Adriaanse

aula

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

13:45

Handhaving van EG-recht in situaties van onrechtmatige staatssteun


Promotor: prof.mr. H.J. de Ru, prof.mr. J.A. Winter

Haperende handhaving op onrechtmatige staatssteun

Door allerlei juridische obstakels kunnen de Europese Commissie en andere belanghebbenden weinig doen tegen het onrechtmatig verlenen van staatssteun door Europese lidstaten. Dat concludeert Paul Adriaanse in zijn proefschrift.

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is verlening van staatssteun in Europees verband onderworpen aan EG-rechtelijke regels. Die regels zijn er om eerlijke concurrentie in de Europese Unie te garanderen. Toch blijken overheden in de lidstaten staatssteun nog vaak onrechtmatig te verlenen. Dat wil zeggen: zonder dat ze de EG-rechtelijke staatssteunregels in acht nemen.

Paul Adriaanse onderzocht wat de Europese Commissie en private belanghebbenden, bijvoorbeeld concurrenten van de ontvangers van onrechtmatige staatssteun, kunnen doen om alsnog het recht te laten zegevieren. Hij deed daarvoor een juridische analyse van relevante EG-rechtelijke en nationaalrechtelijke wetgeving en rechtspraak, alsook van beschikkingen en andere documenten van de Europese Commissie.

Het bleek dat beide partijen aan de handhaving van het EG-recht wel een bijdrage kunnen leveren, maar dat ze daarbij stuiten op juridische obstakels als zij een tegenactie willen doen via een procedure bij de nationale rechter. Adriaanse reikt nu enkele handvatten aan om de handhaving te verbeteren. Door het onderzoek van Adriaanse wordt voor overheden, ondernemingen, nationale rechters en de Europese Commissie duidelijk welke positie zij (kunnen) innemen in het juridische spanningsveld van de handhaving van het EG-recht bij onrechtmatige staatssteun.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E persvoorlichting_vu@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over Vumc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl