Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Ruimteoorlogen in Turks Koerdistan

30 januari 2006

WOTRO-promovendus Joost Jongerden onderzocht de herhuisvestingpolitiek in Koerdistan (Turkije). Hij ontdekte dat er een diepgaand conflict bestaat tussen overheidsinstituties over de meest wenselijke indeling van de openbare ruimte op het platteland. Dit is in de jaren negentig ontruimd door het Turkse leger in een strijd tegen de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK). Jongerden promoveert op 17 februari aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Terugkeer van de bevolking en herinrichting van het platteland zijn actuele onderwerpen in landen die getroffen zijn door oorlog. In de jaren negentig was het zuidoosten van Turkije het toneel van een oorlog tussen het Turkse leger en de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK). Om de guerrilla van de PKK effectief te bestrijden, ontruimde het Turkse leger naar schatting 3.000 tot 4.000 dorpen. Hierdoor raakten volgens de overheid 400.000, maar volgens mensenrechtenorganisaties 4 miljoen mensen (merendeel Koerden) ontheemd. De meeste vestigden zich in steden binnen en buiten de regio.

Diverse onderzoeken hebben aangegeven dat een ruime meerderheid van de verdreven plattelandsbevolking het liefst terugkeert naar het eigen dorp. Hoewel diverse programma's zijn ontwikkeld die terugkeer mogelijk moeten maken, zijn slechts weinigen daadwerkelijk teruggekeerd.

Leger tegen terugkeer
Joost Jongerden bestudeerde het terugkeerbeleid van de Turkse overheid. Hij ontdekte dat diverse overheidsinstituten uiteenlopende en zelfs met elkaar conflicterende ideeën hebben over 'terugkeer'. Instituties die zich vooral bekommeren om de openbare veiligheid - het leger en de gouverneurs in de regio - hebben onoverkomelijke bezwaren tegen een terugkeer van de plattelandsbevolking. Zij zijn bang dat de bevolking sympathiek staat ten opzichte van de PKK, en deze organisatie opnieuw in staat zal stellen zich op het platteland te organiseren.

Turks Koerdistan

Joost Jongerden bestudeerde het terugkeerbeleid van de Turkse overheid. Foto vrij te gebruiken onder vermelding van fotograaf Joost Jongerden.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Instituties die zich richten op een ontwikkeling van de regio, vinden daarentegen dat het platteland niet permanent ontvolkt kan blijven. Deze instituties zijn overigens geen voorstander van herstel van de oude vestigingsstructuur. Ze beschouwen de ontruiming van de vele dorpen juist als een kans om een nieuwe vestigingsstructuur te ontwikkelen voor het platteland. Deze structuur zou opgebouwd moeten worden rond dorpen die centrumfuncties kunnen vervullen.

.............................

Meer informatie bij:

* ir. Joost Jongerden (Wageningen UR, Technology and Agrarian Development)

* t: +31(0)317 48 25 57, joost.jongerden@wur.nl
* promotie 17 februari, promotores prof.dr. M.M. van Bruinessen (UU) en prof.dr. P. Richards (WUR)