Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 31 januari 2006

Tobias Frere Jones wint Gerrit Noordzijprijs 2006

De Haagse wethouder van Cultuur, Else van Dijk-Staats, reikt vrijdagmiddag 17 februari in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag de Gerrit Noordzijprijs 2006 uit aan de Amerikaanse letterontwerper Tobias Frere-Jones. De prijs is een initiatief van de tweede fase opleiding Type and Media van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in samenwerking met Museum Meermanno te Den Haag en onder auspiciën van de dr. P.A. Tiele-stichting. De Type and Mediaopleiding Letterontwerpen is samen met de opleiding aan Reading University (GB) de enige opleiding ter wereld waar letterontwerpers worden opgeleid.

De prijs is vernoemd naar Gerrit Noordzij die meer dan dertig jaar het vak Letterontwerpen op hoog niveau onderwees aan de KABK. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een ontwerper die wereldwijd een belangrijke rol heeft gespeeld op het gebied van letterontwerpen en typografie. De prijs, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, bestaat uit een object gemaakt door de vorige prijswinnaar Erik Spiekermann, en een tentoonstelling met publicatie over twee jaar. De prijsuitreiking aan Tobias Frere-Jones is tevens de opening van Erik Spiekermann + FiFFteen / Fuse, de tentoonstelling over het werk van Erik Spiekermann.

Tobias Frere-Jones (New York 1970) kreeg zijn opleiding aan de Rhode Island School of Design. Al voor zijn afstuderen publiceerde FontShop International in Berlijn zijn eerste letter, Dolores. Sindsdien heeft Frere-Jones zich steeds verder gespecialiseerd in typografie en letterontwerpen. Tijdens zijn werk bij The Font Bureau in Boston van 1992 tot 1996 nam hij de belettering van de snelwegen in de Verenigde Staten als uitgangspunt voor een omvangrijke letterfamilie met de naam Interstate. Ook legde hij zich vanaf dit tijd toe op het ontwerpen van lettertypes voor kranten. Dit resulteerde in de letterfamilies Poynter Oldstyle en Poynter Gothic die vandaag de dag door meer dan 350 kranten wereldwijd worden gebruikt. In 1997 begon de samenwerking met Jonathan Hoefler in diens bedrijf Hoefler Type Foundry dat nu HoeflerFrereJones Type Foundry heet. Samen hebben zij gewerkt voor The Wall Street Journal, Matha Stewart Living, Nike, Esquire en The New York Times Magazine. Tobias Frere-Jones doceert letterontwerpen aan de universiteit van Yale en publiceert regelmatig in diverse vooraanstaande tijdschriften.

De jury bestond dit jaar uit: Jack Verduyn Lunel (voorzitter) directeur van de KABK, Erik Spiekermann, prijswinnaar 2003, Petr van Blokland, letterontwerper en docent aan de Type and Media-opleiding en de afdeling Grafisch Ontwerpen, Robin Kinross, uitgever te Londen en Leo Voogt, directeur van Museum Meermanno.