Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Eenhoorn met 34 spelers naar World Baseball Classic

Bondscoach Robert Eenhoorn heeft 35 spelers geselecteerd die in aanmerking komen voor deelname met het Nederlands honkbalteam aan de World Baseball Classic 2006, van 3 tot en met 20 maart in Japan, Puerto Rico en de Verenigde Staten. Van die 35 moet er voor het vertrek naar Florida, op 17 februari, nog één afvallen. Meest in het oog springende naam op de lijst is die van Andruw Jones, sterspeler van Atlanta Braves en afgelopen seizoen met 51 homeruns en 128 binnengeslagen punten een van de meest waardevolle slagmensen in de Major Leagues. Midvelder Jones, afkomstig van Curaçao, speelde nooit eerder voor het Nederlands team. Dat geldt niet voor de drie andere Antillianen die komend seizoen mogelijk op het hoogste niveau in de Verenigde Staten actief zullen zijn. Catcher Chairon Isenia (Tampa Bay Devil Rays), Yurendell De Caster (Pittsburgh Pirates) en Wladimir Balentien (Seattle Mariners) maken stuk voor stuk deel uit van de 40 mans-selectie waarmee hun club half februari aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen (de Spring Training) begint. Alle drie waren zij namens Nederland - bijvoorbeeld - van de partij op de Olympische Spelen van Athene, in 2004. Randall Simon, in het verleden vele jaren actief op het hoogste niveau en vorig seizoen nog uitkomend in de Japanse profcompetitie, maakt eveneens zijn debuut voor Oranje. Het Nederlands team vertrekt op 17 februari naar Bradenton in Florida, waar het op het complex van Pittsburgh Pirates een trainingskamp belegt. Alle uitgenodigde Minor League-spelers zijn daarvoor beschikbaar. Andruw Jones, Chairon Isenia, Wladimir Balentien en Yurendell De Caster daarentegen zullen nog ontbreken. Zij voegen zich pas op 2 maart bij het Nederlands team, dat dan elders in Florida (op het Disney Wide World of Sports-complex in Orlando) de laatste hand legt aan de voorbereiding op de World Baseball Classic.

Bondscoach Eenhoorn heeft vooralsnog drie oefenduels gepland in Florida. Op 24 en 26 februari is in St. Petersburg het team van het Eckerd College de tegenstander. In Orlando wordt op 5 maart aangetreden tegen Atlanta Braves, de club van Andruw Jones. Die is in dat duel inzetbaar. Van de 35 namen op de spelerslijst trainen er 30 mee in Bradenton. Ongeveer op de dag dat de vier Major League-spelers zich bij de groep voegen, moet Eenhoorn deze terugbrengen tot 30 man. Hij is daarbij gebonden aan de toernooiregels die - bijvoorbeeld - willen dat tenminste 13 pitchers en 3 catchers deel uitmaken van de groep. Werpers mogen in de eerste ronde niet meer dan 65 ballen gooien en zijn verplicht daarna vier dagen te herstellen.

Nederland is voor de World Baseball Classic 2006 ingedeeld in poule C. Die wordt afgewerkt in San Juan, Puerto Rico. Tegenstander in de eerste wedstrijd, op 8 maart, is gastland Puerto Rico. De volgende dag wacht Cuba, op 10 maart is Panama de tegenstander. De eerste twee van elke poule (er zijn er vier) gaan door naar de tweede ronde. Is Nederland daarbij, dan blijft het in San Juan. De halve finales en finales zijn in San Diego, Californië.

De volledige selectie:
Werpers (15): David Bergman (Kinheim), Kenny Berkenbosch (Jamestown Jammers), Forstin Coenraad (Almere '90), Rob Cordemans (ADO), Robin van Doornspeek (ADO), Dave Draijer (Pioniers), Gregory Gustina (Neptunus), Jair Jurrjens (West Michigan Whitecaps), Michiel van Kampen (Kinheim), Calvin Maduro (Trenton Thunder), Diegomar Markwell (Neptunus), Shairon Martis (Arizona League Giants), Simon Pantophlet (Sint Maarten), Alexander Smit (Elizabethton Twins), Nick Stuifbergen (HCAW).

Achervangers (4): Johnny Balentina (Neptunus), Maikel Benner (ADO), Chairon Isenia (Tampa Bay Devil Rays), Sidney de Jong (HCAW).

Binnenvelders (8): Sharnol Adriana (San Luis Potosi), Ivanon Coffie (Almere '90), Michael Duursma (Pioniers), Percy Isenia (ADO), Raily Legito (Neptunus, Vince Rooi (Harrisburg Senators), Randall Simon (Tampa Bay Devil Rays), Hainley Statia (Orem Owls).

Buitenvelders (8): Wladimir Balentien (Seattle Mariners), Yurendell De Caster (Pittsburgh Pirates), Bryan Engelhardt (Almere '90), Andruw Jones (Atlanta Braves), Eugene Kingsale , Dirk van 't Klooster (Kinheim), Harvey Monte (ADO), Danny Rombley (Kinheim).

Manager: Robert Eenhoorn.
Coaches: Brian Farley, Jack Hubbard, Hensley Meulens, Ben Thijssen, Bob Welch.

Perkinsbaan 15
3439 ND Nieuwegein
telefoon:+31 (0)30-6076070
fax : +31 (0) 30-2943043