Universiteit van Amsterdam


Informatieoverload werknemers valt mee


Promotie Communicatiewetenschap


vrijdag 17 februari 12.00 uur

In de huidige samenleving is informatie voor organisaties een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle bedrijfsvoering. Een groot deel van de dagelijkse werkzaamheden van veel medewerkers bestaat uit het omgaan met informatie. Tegelijkertijd groeit de hoeveelheid informatie explosief, terwijl ook het karakter van de communicatie en informatie verandert: het aantal informatiebronnen neemt toe, de frequentie waarmee informatie wordt aangeboden stijgt, en de snelheid van de verspreiding neemt toe. Omdat medewerkers het zich eigenlijk niet kunnen permitteren om informatie te negeren die ze nodig hebben voor hun werk, is het logisch te veronderstellen dat zij een steeds grotere druk voelen om al die informatie te verwerken. Medewerkers kunnen op die manier een informatieoverload ervaren. Het onderzoek van Suzanne de Bakker toont aan dat medewerkers van informatie-intensieve organisaties dit niet ervaren. Zij vermijden een informatieoverload door zogeheten coping-mechanismen toe te passen om met alle binnenkomende informatie om te kunnen blijven gaan; ze lezen informatie bijvoorbeeld gedeeltelijk in plaats van helemaal of met minder aandacht.

Mw. S.C. de Bakker: Organizational members within the information society: Coping with information overload. Promotor is prof. dr. J.J. van Cuilenburg.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.