Gemeente Gouda


persbericht: gemeente en betrokkenen praten over invulling wmo (13/2/2006)

Op vrijdagmiddag 17 februari organiseert de gemeente een bijeenkomst over burger- en cliëntenparticipatie. Dit is een belangrijk onderdeel in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hoewel de daadwerkelijke invoering van de Wmo pas vanaf 2007 plaatsvindt, zijn de voorbereidingen achter de schermen al in volle gang. De gemeente Gouda gaat met verschillende partijen overleggen hoe ze bij de wet betrokken kunnen worden. De betrokken partijen zijn burgers, cliënten (zorgvragers), aanbieders van zorg en welzijn en vertegenwoordigers van vrijwilligers en mantelzorgers.

De doelstelling van de wet is: meedoen. De samenleving is van iedereen, of je nu oud, jong, gehandicapt of niet gehandicapt bent. Dat meedoen lukt soms niet op eigen kracht. Dat kan omdat mensen bijvoorbeeld de regie over hun eigen leven kwijt zijn, omdat ze in een isolement zitten of omdat ze geen hulp durven vragen. In de Wmo wordt een groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid en de eigen verantwoordelijkheid van de burger.

betere voorzieningen
De kern van de Wmo is het ontwikkelen van een samenhangend voorzieningenaanbod op de gebieden wonen, zorg en welzijn. Onder de regie van de gemeente kunnen dienstverleners hun aanbod beter op elkaar afstemmen. Hierdoor krijgen burgers voorzieningen die beter aansluiten bij hun persoonlijke omstandigheden.

meepraten
Voor het ontwikkelen van de wet is het nodig en wenselijk dat de vele betrokken partijen meedoen en meepraten over de invulling van de wet in Gouda. Centraal op de agenda van 17 februari staat: Hoe kunnen we de participatie van zowel burgers als cliënten regelen? Voor deze bijeenkomst zijn raadsleden, wijkteams, allochtonenadviesraad, jeugdraad, seniorenraad, Goudse adviesraad voor mensen met een beperking, cliëntenadviesraad van de dienst Arbeid en Inkomen (CAR), RPCP Midden-Holland, OSO en Zorgvragersorganisatie GGZ M-H (ZOG) uitgenodigd. Met de aanbieders van zorg en welzijn en vertegenwoordigers van vrijwilligers en mantelzorgers gaat de gemeente later dit jaar in gesprek.

Wie als burger of als cliënt ook mee wil praten, kan zich opgeven via tel. 0182 - 588416, fax 0182 - 588401, e-mail SecretariaatO&W@gouda.nl (t.a.v. van Jeanneke van Dalen). Meer informatie over de Wmo is te vinden op www.gouda.nl/wmo.