Reusachtig amfibi voertuig naar Overloon

Booij, klusman en van bruggen

Reusachtig amfibi voertuig naar Overloon
Spectaculair transport van uniek topstuk BARC vanuit Zwijndrecht www.oorlogsmuseum.nl

Kort:
Op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari zal in de omgeving het Nationaal Oorlogs en Verzetsmuseum in Overloon (gelegen aan de Rijksweg A73 op de grens van Brabant en Limburg) alles in het teken staan van een uitzonderlijk zwaar transport. Een topstuk van uitzonderlijk formaat komt dan naar de nieuwe Marshall Museumhal in Overloon. Het betreft een zogenaamde BARC (BARC staat voor Barge Amphibious Resupply Cargo). Het is een door vier (7 liter) dieselmotoren aangedreven landingsvaartuig van 6 meter hoog, 20 meter lang en 8 meter breed, met een gewicht van 90 ton. De doorsnee van de wielen bedraagt ongeveer 3 meter. Met name de breedte en het gewicht maakt dit transport tot een zeer spectaculaire gebeurtenis. Ook Rijkswaterstaat spreekt van een zeer uitzonderlijk transport, (.Het is of je twee vrijstaande woonhuizen tegen elkaar plakt en dan tegelijk vervoert., aldus transportdeskundigen). Een BARC werd door de US Army gebruikt voor bevoorrading bij landingen vanuit zee (onder andere gebruikt in Korea en Vietnam). Hij kon 2 tanks tegelijk aan land zetten of 200 soldaten met hun uitrusting. Een BARC kan twee touringcars in haar binnenste doen verdwijnen. Zover bekend is deze BARC het enige nog volledig intact zijnde exemplaar ter wereld. Voor het vervoer van de BARC zal één rijrichting van de rijksweg A73 in de nachtelijke uren worden afgesloten.

Tijdschema

-De BARC zal in de loop van week 7 over water van Zwijndrecht maar het Brabantse Maashees worden vervoerd.

-Vanaf vrijdagmiddag 17 februari begint dan het transport over land, een traject van ongeveer 15 kilometer.

Het volgende tijdschema wordt op 17 en 18 februari nagestreefd:
-14.00 uur: aankomst BARC bij de loskade van het bedrijf Havens in Maashees. Start opbouw van een kraan voor het lossen.

-16.00 uur: start van een zeer bijzondere hijsklus. De BARC wordt van het ponton gehesen en aan land op een oplegger (een zogenaamde multitrailer) geplaatst, die zich op de weg van Maashees naar Venray (de N551) bevindt.

-Vandaar wordt om 03.00 uur (zaterdag 18 februari) de rit naar de A73 oprit Venray Noord (afrit 8) ingezet. Zonodig blijft het transport daar wachten tot 5.00 uur in de ochtend.
-05.00 uur: Op dat tijdstip wordt de A73 in de richting Nijmegen vanaf Venray Noord tot de volgende afrit Overloon volledig afgesloten. De BARC vervolgt dan zijn weg over de A73 naar de afrit Overloon Vierlingsbeek (afrit 7). Het traject over de autobaan is van oprit tot afrit ongeveer 4,3 kilometer. Er wordt naar gestreefd om de autobaan na een uur weer vrij te kunnen geven voor doorgaand autoverkeer richting Nijmegen.De BARC vervolgt zijn weg nu over het viaduct en over de Vierlingsbeekseweg richting Overloon.
-07.00 uur: Aankomst BARC bij de akkers aan de rand van de bebouwde kom van Overloon.
-08.00 uur: Montage van de wielen aan het voertuig. De BARC moet weer vrij kunnen rollen en bovendien bestuurbaar zijn. De multitrailer wordt daarna onder BARC vandaan gereden.
-11.00 uur(?): De BARC wordt gestart en door een rupskraan over de akkers naar de museumpoort aan de zuidkant van het museumterrein getrokken. Deze route loopt gedeeltelijk door een brandgang van het aangrenzende bos.
-Vanaf dit moment wordt het moeilijk om vaste tijdstippen aan te geven. Het ligt echter in de lijn der verwachtingen dat de BARC aan het eind van de zaterdagmiddag de Marshall Museumhal zal binnenrollen.

Achtergrond:
Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon is met een museumterrein van 15 hectaren, binnen zijn thematiek, waarschijnlijk het grootste museum van Europa. De verhuizing van het Marshall Museum, die gedurende de gehele zomer voor D-Day-achtige taferelen heeft gezorgd, is nagenoeg voltooid. Ruim 300 voertuigen en wapens van de meest uiteenlopende soorten en maten hebben inmiddels hun weg gevonden naar Overloon. Opgesteld voor geschilderde achtergronden alsof ze in vol bedrijf zijn en omringd door poppen en talloze accessoires, in een ruim 13.000 vierkante meter grote hal, vormen deze objecten een collectie die uniek is, ook op wereldschaal. Het bijeenbrengen van deze collectie, waartoe ook de BARC behoort, is het werk van een rustend industrieel: de Nederlander Jaap de Groot.

Op 3 mei aanstaande wordt de nieuwe museumbebouwing in Overloon officieel geopend.


---

NOTITIE VOOR DE PERS

Betrokken partijen
Aan het transport wordt meegewerkt door een groot aantal instanties. Onder andere: gemeenten Boxmeer en Venray, KLPD, provincies Brabant en Limburg, politiekorpsen Limburg Noord en Brabant Noord, Rijksdienst Wegverkeer Rijkswaterstaat directie Wegen, Rijkswaterstaat directie Water, NV. Sarens Wolvertem, Fa. Havens Maashees en Hotel Asteria Venray.

Faciliteiten voor de pers
De route die de BARC gaat afleggen kent een groot aantal zeer mediagenieke momenten. Op een aantal plaatsen langs de route worden extra faciliteiten ter beschikking gesteld voor cameralieden en fotografen.

Met name op de provinciale wegen tussen Maashees en de A73 en vanaf de A73 tot aan Overloon zullen veel verkeerstechnische voorzieningen (verkeersborden en lantaarnpalen) tijdelijk worden weggehaald. Desondanks zal regelmatig tot op de millimeter moeten worden gemanoeuvreerd. De wegen zijn beide met bomen omrand.

Foto materiaal
Er zijn foto's beschikbaar die rechtenvrij zijn en zonder bronvermelding gebruikt kunnen worden.

Route beschikbaar
Wanneer u behoefte hebt aan aanvullende informatie, een routekaart, extra fotomateriaal van de BARC of het Nationaal Oorlogs en Verzetsmuseum/Marshall Museum verzoeken wij u contact op te nemen met:

Drs. Stef Heiltjes

Afdeling publiekszaken

Tel. +31 478 641250 Mob. +31 6 511 67 919

De gevraagde informatie wordt dan zo spoedig mogelijk aan u verstrekt. Actuele informatie vindt u ook op: www.oorlogsmuseum.nl