Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-071       |
|                                            |Arnhem|14 februari    |
|                                            |,     |2006           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 14 FEBRUARI 2006

Nieuw beloningsbeleid voor Raad van Bestuur NV Bank Nederlandse Gemeenten (C1) Het nieuwe beloningsbeleid voor de Raad van Bestuur betekent een daling van ongeveer 10% van de totale beloning en een aanscherping van de criteria voor de variabele beloning. Hiermee wordt op belangrijke onderdelen tegemoetgekomen aan de kritiek die Gedeputeerde Staten eerder hebben geuit. Wel vragen Gedeputeerde Staten om de referentiegroep te verbreden met bijvoorbeeld onderdelen uit de zorgsector, zodat de groep voldoende evenwichtig is. Nu bestaat deze alleen uit de financiële sector. In het geheel genomen vinden Gedeputeerde Staten het nieuwe beleid een belangrijke verbetering ten opzichte van het oude. Op 17 februari 2006 komt het nieuwe beloningsbeleid ter vaststelling aan de orde in de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders NV Bank Nederlande Gemeenten. Het provinciaal aandeel in de vennootschap is bijzonder klein. De provincie Gelderland bezit 87.750 aandelen op een totaal van ruim 55,7 miljoen. De Staat der Nederlanden bezit de helft van de aandelen.

Subsidieregeling Duurzaam stedelijk waterbeheer succes (C3) Vanaf de openstelling van de subsidieverordening Duurzaam stedelijk waterbeheer en diffuse bronnen heeft de provincie aan 81 projecten in totaal E 1.053.789,50 subsidie verstrekt. Dit waren projecten in het kader van duurzaam stedelijk waterbeheer en bestrijding van diffuse verontreinigingsbronnen. Zij leverden een bijdrage aan het realiseren van een gezond watersysteem, een reductie van drinkwaterverbruik, minder afvalwater en schoner grond- en oppervlaktewater. De subsidieverordening is per 1 januar 2005 beëindigd. In een eindverslag rapporteren Gedeputeerde Staten over de doeltreffendheid en de effecten van de subsidie in de praktijk en bieden deze aan aan Provincie Staten. In april verschijnt een brochure waarin een terugblik wordt gegeven op tien projecten.

Rapportage Gelderse woningmarkt per 1 januari 2005 (C5) De rapportage "Wonen in Gelderland 2005" bevat veel informatie over de stand van zaken op de Gelderse woningmarkt per 1 januari 2005. In de rapportage is bovendien een "voorspellende monitor" opgenomen, die een doorkijk naar de komende jaren geeft. Uit de rapportage blijkt dat de productie van woningen is gestegen ten opzichte van de laatste jaren. De verwachting is dat de woonbeleidsdoelstellingen uit het Collegewerkplan 2003 t/m 2007 worden gerealiseerd. Wel blijft continue aandacht nodig voor de kwalitatieve aspecten. De meeste regio's realiseren te weinig huurwoningen en woningen die geschikt zijn voor ouderen. In delen van de provincie worden bovendien te weinig goedkopere woningen, o.a. voor starters, gebouwd. Verder blijkt dat de bouwcapaciteit op basis van nu vastgestelde bestemmingsplannen in de meeste regio's onvoldoende is om het aantal woningen tot 2009 te bouwen dat afgesproken is in de Kwalitatieve Woningbouw Programma's (KWP's). De KWP's, die doorlopen tot 2015, gaan uit van een wat hogere woningbouwproductie dan het Collegewerkplan, dat loopt tot 2007. (zie apart persbericht)

Provincie investeert in 2006 bijna 5 miljoen in cultuurhistorische projecten (C6) Gedeputeerde Staten hebben het 'Belvoir' jaarprogramma voor 2006 vastgesteld. Hiermee is een investering van 4,4 miljoen euro gemoeid in verschillende cultuurhistorische programma's en projecten. De provincie heeft vorig jaar met de nota Belvoir 2 het cultuurhistorische beleid voor de periode 2005-2008 vastgesteld. In deze nota is de provincie verdeeld in 10 verschillende gebieden, ieder met een eigen cultuurhistorische 'identiteit'. Met het vaststellen van het jaarprogramma 2006 is een keuze gemaakt voor het ondersteunen van die programma's en projecten, die concreet bijdragen aan de versterking en ontwikkeling van de cultuurhistorische identiteiten van de 10 verschillende gebieden. Via het Cultuurfonds voor Monumenten in Gelderland wordt in 2006 nog eens een investering van 1,1 miljoen euro gerealiseerd in duurzame instandhouding van cultuurhistorische waarden. De helft van deze 1,1 miljoen wordt opgebracht door de provincie, de andere helft door het Prins Bernhard Cultuurfonds. (hierover verschijnt ook een apart persbericht/voor de lijst van projecten, zie apart persbericht).

Integrale Verkenningen Maas (C7)
Gedeputeerde Staten hebben hun oordeel gegeven over de scenariostudies in het concept-eindadvies Integrale Verkenningen Maas (IVM-2) en concept-hoofdrapport IVM-2. Zij vinden dat meer aandacht besteed moet worden aan het vasthouden van water in het Franse gedeelte van het stroomgebied en in de regionale zijrivieren. Daarnaast is er niet voldoende afstemming met de studies over de Rampenbeheersingsstrategie en de veiligheid van dijken. En in het uiteindelijke hoofdrapport bij de verhoging van dijken in het benedenrivierengebied moet al rekening worden gehouden met verhoogde Maasafvoeren. In dit stadium is het uitspreken van een voorkeursvolgorde voor dijkverleggingen, retentiegebieden, zomerbedverdieping, kaderverhoging en dijkverhoging nog niet aan de orde. Gestreefd moet worden naar maatwerk. Op 16 februari 2006 is de finale behandeling van het concept-advies en het concept-hoofdrapport gepland. Door gedeputeerde Keereweer, lid van de stuurgroep IVM-2, wordt een reactie ingebracht.

GS Gelderland vragen bijna 11 miljoen van Rijk voor uitvoering Extern Veiligheidbeleid (C10) Door gevaarlijke stoffen kunnen veiligheidsrisico's bij bedrijven of transporten worden veroorzaakt. De overheden in Gelderland hebben de taak om die risico's voor de burger te beperken. Nieuwe Europese regelgeving en door het Rijk aangescherpte regels naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede hebben geleid tot nieuwe veiligheidseisen. Gemeenten en provincie moeten, samen met de brandweer die hierin een adviesrol vervult, uiterlijk eind 2010 milieuvergunningen en/of bestemmingsplannen aangepast hebben om voortaan onaanvaardbare risico's uit te sluiten. Het ministerie van VROM stelt van 2006 t/m 2010 jaarlijks een subsidie van ruim 2 miljoen euro met een totaal van bijna 11 miljoen euro ter beschikking aan Gelderland voor de uitvoering van het Externe Veiligheidsbeleid. Het provinciaal programma, dat nu door GS is vastgesteld, vormt de basis voor de subsidieaanvraag.

Provincie voert beleidsregels door in milieuvergunningen (C11) Ook voor een doelmatig beheer van afvalstoffen en -water, het verbruik van energie en grondstoffen en het verkeer van en naar een bedrijf wil het dagelijks bestuur van de provincie vanaf 2006 beleidsregels opnemen in de provinciale milieuvergunning. De wettelijke plicht van de provincie ten aanzien van de Wet milieubeheer wordt hiermee nu volledig ingevuld. De ontwerp-beleidsregels hebben tot 13 december 2005 ter inzage gelegen. Hierop zijn door 22 partijen zienswijzen ingebracht. Deze hebben geleid tot een aantal aanpassingen. Gedeputeerde Staten stellen nu voor aan Provinciale Staten de beleidsregels vast te stellen. Uitgangspunt bij de regels is de informatieplicht bij de aanvraag van een milieuvergunning. Een bedrijf geeft alle relevante informatie die inzicht geeft in hoe de milieubelasting tot een aanvaardbaar niveau wordt verminderd. Door nadruk te leggen op de informatieverstrekking bij de aanvraag in plaats van deze pas via de vergunning op te vragen, kan voortvarend met de daadwerkelijke implementatie van maatregelen worden gestart. Het dagelijks bestuur van de provincie gaat ervan uit dat bedrijven díé maatregelen doorvoeren die zich voor hen binnen vijf jaar terugverdienen. Met de nieuwe beleidsregels verwacht het dagelijks bestuur van de provincie dat provinciale bedrijven een reductie van 10% op grondstoffen, afvalstoffen en vervoerskilometers kunnen realiseren. Een bijdrage aan duurzamere mobiliteit en bestrijding van de verdrogingsproblematiek wordt hiermee eveneens bereikt.

Streekplan Gelderland krijgt volmondige instemming van minister (C17) Donderdag 9 februari kreeg gedeputeerde Peters van Ruimtelijke Ordening de brief van minister Dekker van VROM overhandigd waarin zij officieel reageert op het streekplan Gelderland, dat in juni 2005 door de Staten is vastgesteld. Het streekplan krijgt volmondige instemming van de minister. "Het streekplan Gelderland is het eerste streekplan dat is vastgesteld na het uitkomen van de Nota Ruimte en vormt daarmee een historisch document", aldus de minister in haar brief. (zie ook apart persbericht)

Huisvesting statushouders in Gelderland (F3) De gemeenten Bronckhorst, Brummen, Neerijnen, Epe, Voorst en West Maas en Waal zijn vorig jaar door de provincie uitgenodigd voor een hoorzitting omdat zij achterliepen in het huisvesten van statushouders. Zij hebben toen een termijn opgelegd gekregen tot 1 januari 2006 om de achterstand in te lopen, anders zou de provincie artikel 60 van de Huisvestingswet toe kunnen gaan passen. Gedeputeerde Staten hebben besloten nog niet zelf in te grijpen, maar de termijn te verlengen tot 1 juni 2006. De gemeenten Barneveld, Heerde, Putten en Tiel zijn vorig jaar via een brief gewezen op hun verantwoordelijkheid, maar hebben het afgelopen half jaar hun achterstand niet ingelopen. Zij worden nu alsnog door GS opgeroepen voor een hoorzitting, waar o.a. gesproken zal worden over toepassing van artikel 60.

Subsidiebedrag Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing voor 2006 vastgesteld (F4) Gedeputeerde Staten hebben het subsidieplafond voor de verstrekking van investeringsbudget stedelijke vernieuwing (ISV) aan projectgemeenten voor het jaar 2006 vastgesteld op E 8.500.000,--. De provincie moet dit bedrag, volgens de Verordening ISV Gelderland, jaarlijks vaststellen. De verwachting is dat de aanvragen dit beschikbare budget niet zullen overschrijden.

Bestemmingsplan Regionaal bedrijventerrein Lorentz-oost in Harderwijk goedgekeurd (F13) Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan voor het Regionale bedrijventerrein Lorentz-oost in Harderwijk opnieuw in overweging genomen en goedgekeurd. De afweging is gemaakt aan de hand van het nieuwe Streekplan Gelderland 2005, waarin het bedrijventerrein Lorentz-Oost is opgenomen. In het bestemmingsplan is aangegeven waarom de locatie Lorentz-oost de beste optie is voor het gewenste regionale bedrijventerrein. Gedeputeerde Staten komen hiermee tegemoet aan de bezwaren van de Raad van State, die het goedkeuringsbesluit van de provincie op 16 maart 2005 heeft vernietigd. Het plan heeft betrekking op het gebied ten oosten van Harderwijk dat tussen het bestaande bedrijventerrein Lorentz en de Zuiderzeestraatweg ligt. Het plan voorziet in de realisering van een regionaal bedrijventerrein.

Provincie keurt bestemmingsplan Epe buitengebied gedeeltelijk goed (F17) Het bestemmingsplan voor het gehele buitengebied van de gemeente Epe is voor het grootste deel goedgekeurd door de provincie. Hiermee heeft Epe een adequate regeling voor de functies in het buitengebied gemaakt. Vooral de bescherming van natuur en milieu, de mogelijkheden voor de agrariërs en andere functies zijn hierbij van belang. Dit is het eerste bestemmingsplan waarin een Reconstructieplan is doorvertaald, in dit geval het reconstructieplan Veluwe. (zie ook apart persbericht)