Provincie Groningen

Zonne-energiecentrale op provinciehuis in gebruik 15 februari 2006

Gedeputeerde Hans Gerritsen neemt op 17 februari 2006 om 11:00 uur op bijzondere wijze de zonne-energiecentrale op het dak van het provinciehuis Groningen in gebruik. Om dit zichtbaar te maken is op de dag van de opening, 17 februari, de Martinitoren gratis te beklimmen. Vanaf de Martinitoren is de zonne-energiecentrale op het dak van het provinciehuis namelijk goed te zien. Gratis entreebewijzen kunnen op de dag zelf tussen 12:00 uur en 16:00 uur bij de VVV op de Grote Markt worden afgehaald.
De belangrijkste samenwerkingspartners in dit project zijn aanwezig: Shell Solar, Siemens, Eneco en SenterNovem en de stuurgroep van het Energieconvenant Groningen met daarin o.a. wethouder Visser van de gemeente Groningen.

Met veel verschillende projecten probeert de provincie de eigen inwoners en
ondernemers te inspireren tot en te ondersteunen bij het gebruik van duurzamere
vormen van energie. Daarbij is de provincie Groningen zich zeer bewust van haar voorbeeldfunctie. De provincie is dan ook van mening, dat indien de kans zich voordoet, zij haar eigen huishouding zoveel mogelijk duurzaam moet laten zijn. De zonne-energiecentrale is hiervan een goed voorbeeld.

Energieproductie
De zonne-energiecentrale bestaat uit 320 zonnepanelen die samen ongeveer 45.000 kWh zullen opwekken, vergelijkbaar met wat 15 huishoudens gebruiken. Op het totaalverbruik van de provincie is dit slechts een kleine bijdrage, want de provincie gebruikt jaarlijks meer dan 2.000.000 kWh.

Vervolg
Het project krijgt waarschijnlijk een vervolg. Meerdere Groningse gemeenten hebben belangstelling getoond om een vergelijkbaar project op te starten. Zij willen net als de provincie Groningen duurzaamheid toevoegen aan een gemeentelijk gebouw en het goede voorbeeld geven. Voor particulieren die met zonne-energie aan de slag willen is de provincie de komende 2 jaar initiatiefnemer van het project WONEN++. In het project WONEN++ kunnen particulieren energiebesparende en duurzame maatregelen in hun woning toe passen. Meer informatie hierover is te vinden op de informatiepagina van de provincie die in februari in alle huis aan huis kranten verschijnt en de website www.wonenplusplus.nl.

Het Energieconvenant Groningen bestaat uit Provincie Groningen, Nuon, Gasunie, Shell Solar en de gemeente Groningen. Voor meer info zie www.energieconvenantgroningen.nl. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van SenterNovem.

15 februari 2006