Universiteit Maastricht

15 februari 2006
FdEWB sluit double degree contract met Franse Business School Invoering Bachelor-masterstelsel werpt eerste vruchten af

Op vrijdag 17 februari ondertekenen de economische faculteit (FdEWB) van de Universiteit Maastricht en de Franse top-3 business school EDHEC Lille-Nice een double degree contract, in het Maastrichtse Kruisherenhotel. De partners ontwikkelden een opleiding die bij succesvolle afronding twee Master of Science (MSc) diplomas oplevert. Het double degree contract is de eerste in een reeks samenwerkings­ contracten, die uiteindelijk een internationaal uitwisselingsstelsel oplevert zoals men dat bij de invoering van het bachelor-masterstelsel voor ogen had. Momenteel worden onderhandelingen gevoerd met een aantal gerenommeerde universiteiten zoals Queen's Business School in Kingston, Canada, de universiteit van Mannheim, Duitsland, en met een aantal Australische universiteiten.

De Franse top-3 business school EDHEC wordt vertegenwoordigd door de decaan Olivier Oger en de vice-decaan Henri-Laurant Brusa. Namens de FdEWB ondertekenen decaan Jos Lemmink en vice-decaan (portefeuillehouder onderwijs) Wim Gijselaers het contract.

Double degree programma's betekenen voor de FdEWB een volgende fase binnen de internationaliserings strategie. Tijdens de eerste fase is er hard gewerkt aan het opzetten van een netwerk van 143 partner­ universiteiten. Alle FdEWB Bachelor studenten (behalve Fiscale Economie) volgen verplicht een semester in het buitenland bij een van deze instituten. Double degree programma's zijn de volgende stap: studenten volgen nu een deel van hun opleiding in het buitenland en krijgen ook een diploma van de partneruniversiteit.

Het double degree contract met EDHEC betreft een contract voor vijf studenten. Indien het programma een succes blijkt kan dit aantal uitgebreid worden. EDHEC gaat mogelijk al in september 2006 studenten naar Maastricht sturen. De FdEWB-studenten reizen op zijn vroegst in januari 2007 af naar Lille en/of Nice. De Maastrichtse deelnemers beginnen met een uitwisselingssemester bij EDHEC (laatste semester van hun bacheloropleiding). Vervolgens lopen de studenten tijdens de zomermaanden stage (geregeld via EDHEC) en volgen zij van oktober t/m december vakken binnen een van de zes beschikbare MSc programma's. Het laatste semester van het programma volgen de studenten vakken binnen een van de zes MSc programma's in Maastricht. Dankzij de nieuwe wetgeving kunnen de FdEWB studenten die aan dit programma deelnemen hun studiefinanciering gewoon "meenemen" naar Frankrijk. De EDHEC-studenten volgen op hun beurt een volledig MSc programma aan de FdEWB van een jaar.

Noot voor de pers:
De signing session vindt plaats op vrijdag 17 februari, om 14.00 uur in het Kruisherenhotel, Kruisherengang 19-23 te Maastricht. De pers is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Tijdens de sessie worden foto's gemaakt door een professionele fotograaf. Deze foto's zijn vrij beschikbaar op voorwaarde van naamsvermelding (Maurice Bastings). Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht en voor het opvragen van de fotos kunt u terecht bij Julienne Erckens, International Relations Office FdEWB, tel. 043 388 3738, e-mail j.erckens@efb.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.