Gemeente Soest

Galm-project

Datum: 16/02/2006

GALM-project 'Sporten voor 55-plussers' gaat vrijdag 17 februari van start!

Op vrijdag 17 februari worden ruim 130 inwoners uit de wijk 't Hart en Klaarwater (postcodegebied 3762) in de leeftijd van 55-65 jaar getest op hun fitheid. Dit gebeurt tussen 13:00 en 19:30 uur in het Orlando-gebouw aan de Di Lassostraat. De fitheidstest is de officiële start van het tweede GALM-project geïnitieerd door het breedtesportproject van de gemeente Soest.

Het Groninger Actief Leven Model (GALM) is een
sportstimuleringsproject, dat als doel heeft om mensen in de leeftijd 55-65 jaar te stimuleren (weer) sportieve activiteiten te gaan ondernemen. In de eerste week van januari zijn 1300 mensen in het postcodegebied 3762 uitgenodigd om deel te nemen aan het project. Er is voor deze wijk gekozen, omdat hier absoluut gezien veel mensen wonen tussen de 55 en 65 jaar.

De fitheidstest bestaat uit zes onderdelen die onder meer lenigheid, reactiesnelheid, coördinatie, knijpkracht en het uithoudingsvermogen voor wandelen meten. Deze gegevens worden aangevuld met gegevens over bloeddruk, lengte en gewicht. Bij de test is een sportarts aanwezig.

Persoonlijk beweegadvies

Na afloop van de fitheidstest krijgen de deelnemers een persoonlijk beweegadvies en kunnen zij zich direct inschrijven voor het introductieprogramma van 12 weken. In deze weken maken de deelnemers groepsgewijs kennis met verschillende vormen van sport en bewegen. De lessen worden op woensdag en vrijdag gegeven door gediplomeerde GALM-docenten. Na deze introductieperiode kunnen ouderen zich opgeven voor een vervolgprogramma van dertig weken met aansluitend de tweede fitheidstest. Het gehele bewegingstraject duurt anderhalf jaar.

Het streven is om, na afloop van het project, de ontstane sportgroepen onder te brengen bij reguliere sportverenigingen en/of aan sport gerelateerde organisaties/instellingen in de gemeente Soest.

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Madelon Nolsen, Sportcöordinator van de gemeente Soest, (035) 6093540.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer