Provincie Overijssel

Prestatieafaspraken: 4450 woningen erbij in Zwolle

Voor elk wat wils, zo blijkt uit de prestatieafspraken woningbouw die de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle vrijdag 17 februari met een handtekening zullen bekrachtigen. Tot 2009 wil de gemeente Zwolle nog 4.450 nieuwe woningen realiseren. De belangrijkste locaties hiervoor zijn Stadshagen, Holtenbroek en de Kamperpoort. Voor de kernen Wijthem en Windesheim is vastgelegd dat er tot 2010 nog respectievelijk minimaal 14 en 28 woningen gebouwd kunnen worden voor met name starters en ouderen. Via de prestatieafspraken willen de beide overheden een grote verscheidenheid aan woonmogelijkheden en woonmilieus in Zwolle ontwikkelen.

De prestatieafspraken tussen de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel gaan over:

* de omvang en differentiatie van de woningbouw en de te realiseren woonmilieus;

* (ver)bouwen in de binnenstad, de provincie heeft hiervoor onlangs
1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld;

* regionale samenwerking, waaronder netwerkstad Zwolle-Kampen;
* onderzoek naar waterwoonmilieus, de provincie stelt hiervoor ⬠10.000,-- beschikbaar;

* wonen en zorg.

De gemeente Zwolle levert een belangrijke bijdrage aan de versnelling van de woningbouw in Overijssel. In 2005 zijn er in totaal 919 woningen gebouwd in Zwolle. In Overijssel zijn er in dat jaar ruim 3757 woningen gerealiseerd. Ook voor 2006 wordt de productie van woningen in Zwolle op ruim 900 geschat. De provincie heeft veel waardering voor het bouwtempo in Zwolle. Bij de bouw van woningen is er veel aandacht voor een goede mix van:

* uitbreiding van en vervanging van woningen binnen woonwijken (cijfers uit 2005: 78% en 22%);

* koop- en huurwoningen (cijfers uit 2005: 54% en 46%);
* goedkope, middeldure en dure woningen (cijfers uit 2005: 37%, 29% en 33%).

De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten prestatieafspraken. Deze actie is onderdeel van het nieuwe beleid van de provincie om het woonbeleid een kwaliteitsimpuls te geven en de wachtlijsten voor woningzoekenden weg te werken. De woonplannen van de gemeenten en het streekplan van de provincie vormen de basis voor de prestatieafspraken. Daarnaast voeren de gemeenten allen een woningmarktonderzoek uit.

De prestatieafspraken zijn vanaf vrijdag 17 februari om 12.30 uur te downloaden de webistes van provincie en gemeente.