Politie Haaglanden

persberichten 17 februari

regio Haaglanden, 17-02-2006 o Landelijke alcoholcontrole ook in Haaglanden Alcoholgebruik is direct van invloed op de rijvaardigheid. Rijden onder invloed is geen verkeersovertreding, maar een misdrijf. Landelijk gezien is er bij circa 15% van alle verkeersongevallen drank in het spel. In aansluiting op de landelijke BOB-campagne controleert Politie Haaglanden daarom intensief op rijden onder invloed. De alcohollimiet ligt bij 235 ugl, vergelijkbaar met ongeveer twee glazen alcohol. Op donderdag 16 februari vanaf 18:00 uur tot vrijdagochtend 17 februari 03:00 uur werd op tal van plaatsen in de regio Haaglanden meegewerkt aan de landelijke alcoholcontrole. Door het regionaal handhaving team verkeersvoorschriften (RHTV) en personeel vanuit de reguliere surveillancedienst werden totaal circa 1250 blaastesten afgenomen op meerdere locaties in regio Haaglanden. In totaal werden 60 automobilisten aangehouden die te veel hadden gedronken. Twee personen moesten een bloedproef afleggen omdat een blaastest niet lukte. In een aantal gevallen was er sprake van beginnend bestuurder. De hoogste score blies een 34-jarige Bulgaar. Hij blies 825 ug/l en werd ingesloten omdat de man geen rijbewijs had en zich ook niet kon legitimeren. De vreemdeling politie zal zich vandaag over de man ontfermen. Een andere verdachte (35-jarige Rijswijker) had al een ontzegging en waas desondanks toch weer gaan rijden. Hij blies 320 ug/l. Zijn auto werd in beslag genomen en de man werd ingesloten omdat hij nog 78 dagen gevangenisstraf open had staan. Nieuwe limiet Vanaf 1 januari 2006 gelden er strengere regels voor alcohol in het verkeer. De nieuwe limiet is van toepassing voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar en voor iedereen die vanaf 30 maart 2002 een rijbewijs heeft. De verscherpte limiet geldt voor de eerste vijf jaar dat iemand een rijbewijs heeft. De limiet is voor deze categorie verlaagd van 220 ug/l naar 88 ug/l. De invorderingsgrond van het rijbewijs is voor deze categorie eveneens verlaagd naar 350 ug/l (was 570 ug/l).

Hennepkwekerij ontmanteld
Den Haag In een woning in de Linnaeusstraat heeft de politie donderdagochtend 16 februari een hennepkwekerij aangetroffen. Er werden 270 planten in beslag genomen en vernietigd. Het energiebedrijf bracht de zaak aan het rollen, nadat er bij de buren drie keer een hoofdstop moest worden vervangen.

Verkeerscontrole
Den Haag Donderdag 16 februari tussen 08.00 uur en 13.00 uur vond op de De Heemstraat een verkeerscontrole plaats, hierbij zijn in totaal zestien processen verbaal uitgeschreven voor diverse overtredingen. Onder andere drie processen verbaal voor het niet dragen van een autogordel, vier voor het niet bij zich hebben van het rijbewijs en twee voor het feit dat het voertuig niet APK gekeurd was.

Hennepplantage geruimd
Den Haag Donderdag 16 februari omstreeks 15.00 uur is in een woning aan de Jacob Schorerlaan een hennepplantage aangetroffen. De huurder van de woning, een 38-jarige Hagenaar, is hiervoor aangehouden. In totaal zijn 393 plantjes aangetroffen. De hennepplantage is geruimd en de plantjes alsmede filters, lampen en dergelijke worden voor vernietiging aangeboden.

Gordelcontrole
Den Haag Donderdag 16 februari vond tussen 07.15 uur en 12.00 uur een gordelcontrole plaats op de Vaillantlaan en tussen 13.00 uur en 16.30 uur op de Hobbemastraat. In totaal zijn bij beide controles 555 bestuurders van passerende voertuigen gecontroleerd, waarbij 15 overtredingen zijn geconstateerd. Deze bestuurders krijgen binnenkort een proces verbaal thuis gestuurd.

Loodgieters stelen pinpas
Rijswijk Een 90-jaroge inwoonster uit Rijswijk werd op donderdag 16 februari om 12:00 uur het slachtoffer van een babbeltruc. Twee mannen belden aan en deden zich voor als loodgieters die de geiser kwamen controleren. De vrouw liet de mannen binnen die hierna de geiser controleerden. Na afloop moest de vrouw afrekenen en kon daarvoor haar pinpas gebruiken die een van de mannen door een soort van apparaat haalden. Hierna vertrokken de mannen weer. Kort hierop bemerkte ze dat haar pas weg was. Circa 10 minuten werd er elders met haar pas een bedrag van haar rekening gepind. Politie Haaglanden adviseert om nooit ongevraagd zaken aan de deur te doen en bij twijfel kan er altijd gebeld worden met het dichts bijzijnde wijkbureau via 0900-8844.

Rijden onder invloed
Naaldwijk - Ook tijdens de landelijke alcoholcontrole werden er in het Westland enkele bestuurders aangehouden. In totaal werden er drie automobilisten aangehouden. De hoogste score blies een 31-jarige inwoner uit Naaldwijk. Hij blies 405 ug/l.

Winkeldieven betrapt
Wateringen Twee Rotterdammers (35 en 34 jaar) werden op donderdag 16 februari om 14:45 uur betrapt bij een winkeldiefstal aan de s-Gravenzandseweg. De mannen trachtten een grote hoeveelheid scharnieren e.d. artikelen mee te nemen maar liepen tegen de lamp. Beiden kregen een proces-verbaal (220 en 180) wegens winkeldiefstal in vereniging.

Mislukte babbeltruc
Wassenaar Een 94-jarioge inwoonster uit Wassenaar reageerde op donderdag 16 februari om 17:25 uur wel heel erg alert. Bij de vrouw werd aangebeld door een man die de meterstand wilde opnemen. De vrouw vertouwde het niet en wist de man buiten de deur te houden de man vertrok zonder buit. Hij reed mogelijk in een opvallende gele bus met een rode bies aan de zijkant. Politie Haaglanden adviseert om nooit ongevraagd zaken aan de deur te doen en bij twijfel kan er altijd gebeld worden met het dichts bijzijnde wijkbureau via 0900-8844.

Twee aanhoudingen wegens drugs
Wassenaar Op donderdag 16 februari om 23:20 uur werden op de Vinkenburglaan twee inwoners uit Leiden (22 en 20 jaar oud) aangehouden. De mannen zaten in een auto die door agenten werd gecontroleerd. Uit de auto kwam een enorme weedlucht. Beiden mannen werden aangehouden en de auto werd doorzocht. Hierbij kwam een groot geldbedrag naar voren en een hoeveelheid drugs (pillen, poeders en weed). Beiden mannen zitten nog vast voor nader verhoor.

Vader sluit onbedoeld dochter (1) op
Leidschendam Een 22-jarige vader belde op donderdag 16 februari om 21:00 uur ten einde raad de politie. Abusievelijk had hij de voordeur achter zich dicht gedaan en kon vervolgens de deur niet meer in (sleutels vergeten). In de woning lag zijn 1-jarige dochter te slapen. Op verzoek van de verontrustte vader tikten de agenten een ruitje in waarna pa weer werd herenigd met zijn niets vermoedende en doorslapende dochter. Eind goed al goed zullen we maar zeggen.

Winkeldieven op strooptocht
Leidschendam Twee vrouwen (35 en 25 jaar) werden op donderdag 16 februari om 13:35 uur aangehouden bij een winkeldiefstal bij een winkel aan de Liguster. Uit onderzoek bleke dat de vrouwen bij meerdere winkels goederen hadden weggenomen. De 25- jarige had bij een zaak wat kinderkleding en andere artikelen weggenomen. De andere vrouw nam een broek, trui en gymschoenen mee. Bij andere zaken werden speelgoed e.d. weggenomen. Beide vrouwen kregen een dagvaarding en moeten zich binnenkort bij de rechter verantwoorden.

Man onwel bij aanrijding
Leidschendam Een 85-jarige inwoner uit Leidschendam veroorzaakte op donderdag 16 februari om 15:35 uur op de Johann Sebastiaan Bachlaan een aanrijding. De man werd vermoedelijk onwel en botste achterop een andere automobilist. De man werd met onbekend letsel vervoerd naar een ziekenhuis. Uit onderzoek bleek tevens dat het rijbewijs van de man al in 2003 ongeldig was verklaard, maar dat de man de verleiding kennelijk niet kon weerstaan.

Aanhouding na het doen van valse melding
Leidschendam Een 41-jarige vrouw werd op donderdag 16 februari om 23:30 uur aangehouden op de Gv Juliana van Stolberglaan. De vrouw maakte via de 112 alarmcentrale melding van moeilijkheden binnen. De toesnellende agenten constateerden dat daar in het gehele geen sprake van was. De vrouw kreeg een proces-verbaal wegens het nodeloos alarmeren van de hulpdiensten.

Verdachte auto-inbraak aangehouden
Voorburg Op donderdag 16 februari om 20:25 uur werd op de Fonteynenburglaan een 20-jarige Voorburger op heterdaad betrapt bij een inbraak in een auto. Een getuige had gezien dat de man met een andere onbekende man aan het inbreken was en belde direct de politie. In de directe omgeving hielden agenten de man aan. Zijn mededader was echter al gevlogen. De man zit nog vast voor nader verhoor.

Rijden onder invloed
Voorburg - Ook tijdens de landelijke alcoholcontrole werden er in Leidschendam - Voorburg enkele bestuurders aangehouden. In totaal werden er drie automobilisten aangehouden. De hoogste score blies een 73-jarige inwoner uit Voorburg. Hij blies 460 ug/l. De andere verdachte (27-jarige inwoner uit Maassluis) betrof een beginnende bestuurder. Hij blies 195 ug/l en kan een gepeperde rekening tegemoet zien, zeker gezien het feit dat deze verdachte al voor de vierde keer tegen de lamp liep. De derde werd in Leidschendam aangehouden en blies 340 ug/l.

Rijden onder invloed
Zoetermeer - Ook tijdens de landelijke alcoholcontrole werden er in Zoetermeer gecontroleerd. Slechts een bestuurder (27-jarige Zoetermeerse) werd aangehouden. Hij blies 380 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

Jongens stelen fietsmand
Zoetermeer De politie heeft donderdag 16 februari om 19.30 uur in de Van der Hagenstraat twee jongens (13 en 14 jaar) uit Zoetermeer aangehouden, die op heterdaad werden betrapt bij het stelen van een fietsmand. De jongens waren bovendien in het bezit van een fiets en een spelcomputer, die vermoedelijk van diefstal respectievelijk oplichting afkomstig waren. Beide jongens zijn in verzekering gesteld.

Ratelslang op voetpad
Zoetermeer De politie kreeg donderdag 16 februari om 8.30 uur de melding dat er een dode slang zou liggen op een voetpad in de Tjalkwerf. De slang was wit en oranje, ongeveer 40 cm lang en zeker niet dood. Met behulp van een emmer wisten de agenten het dier te vangen. De dierenambulance heeft zich over de slang ontfermd.