Dienstenbond CNV

Komt er nog een CAO Mode/Sport?
17-02-2006

Begin maart starten de CAO-onderhandelingen voor een nieuwe CAO Mode- en Sportdetailhandel. Dit zullen zeer moeilijke onderhandelingen zijn waarbij het de vraag is of we er uit gaan komen. CNV Diensten-bond staat dus op het punt om een aantal belangrijke keuzes te maken met grote gevolgen voor haar leden in de Mode- en Sportdetailhandel. Daarom willen we van u weten hoe u over een aantal belangrijke onderwerpen denkt.

Het is alweer ruim een jaar geleden dat de CAO Mode- en Sportdetailhandel afliep. Sinds begin vorig jaar is er geen CAO meer, maar wordt de oude CAO nog veelal toegepast. In het afgelopen jaar is naar een aantal belangrijke knelpunten gekeken, maar is het ons niet gelukt daar met werkgevers oplossingen voor te vinden. Het lijkt er dan ook op dat we niet meer tot een CAO zullen kunnen komen. We gaan echter nog een laatste poging wagen, maar weten dat we weer tegen diezelfde knelpunten zullen aanlopen. De CNV Dienstenbond staat dus op een belangrijk punt waar we met onze leden fundamentele keuzes moeten maken.

Wat willen de werkgevers?
Werkgevers willen afspraken met ons maken over:
* Meer vrijheid voor de ondernemer (minder dwingende regels in de CAO);

* Flexibelere lonen die rekening houden met de economische situatie;
* CAO-verhogingen alleen over de CAO-lonen en niet over de lonen die hoger liggen dan de CAO;

* Meer flexibiliteit bij de inzet van werknemers;
* Afschaffen van de toeslagen (bijzondere uren en overwerk);
* Minder loon bij ziekte zodat werknemers zich minder snel ziek zullen melden;

* Beperken van de mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan.

De werkgevers willen dus de hele CAO ondersteboven gooien en daarin veel minder zekerheden voor de werknemer opnemen.

Wat wil CNV Dienstenbond?
CNV Dienstenbond heeft moeite met veel van deze voorstellen. Wij staan ervoor onze leden en de werknemers in de detailhandel een basiszekerheid te geven op het gebied van loon, arbeidstijden, ziekte enzovoorts. Daarnaast vinden we dat werknemers hun werk goed moeten kunnen combineren met hun privé-leven. Maar dat vinden wij.

Wat vindt u?
Wat belangrijker is is wat u vindt. Daarom treft u bijgaand een enquête waarvan we u willen vragen die in te vullen en aan ons terug te sturen. Realiseert u zich bij de beantwoording van de vragen dat als we niet tot CAO-afspraken kunnen komen er helemaal geen CAO is, dus geef in de enquête aan wat u echt belangrijk vindt. Wij vragen u deze enquête uiterlijk vrijdag 3 maart aan ons te retourneren.

Wilt u verder meepraten?
Komt u nadat u de enquête heeft ingevuld tot de conclusie dat u het wel leuk vindt om over dit soort zaken na te denken en bent u bereid CNV Dienstenbond bij de CAO-onderhandelingen te ondersteunen dan kunt u zich aanmelden voor de CAO-commissie. Deze commissie bestaat alleen uit CNV-leden en ondersteunen de bestuurder bij de onderhandelingen. Dus meldt u aan!

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl )