Gemeente Amsterdam

Kleine banen in toerisme nemen toe

17 februari 2006

Dit blijkt uit de cijfers van O+S die opgenomen zijn in de Arbeidsmarktmonitor Zuidelijk Noord-Holland van januari 2006.

Terras Nieuwmarkt (17 Kb) In de Arbeidsmarktmonitor wordt aandacht geschonken aan toerisme omdat deze bedrijfstak van grote betekenis is voor de regionale economie en arbeidsmarkt. Er is zowel behoefte aan laaggeschoolde arbeidskrachten als aan gekwalificeerd personeel.

Het aantal toeristische banen is tussen 1995 en 2005 met 44% toegenomen (gemiddelde toename was 27%). Vooral het aantal banen in de horeca en logiesbedrijven nam toe. Sinds 2003 neemt het totaal aantal banen in het toerisme echter af. Dit wordt veroorzaakt door een teruglopend aantal grote banen (vanaf 12 uur per week). Het aantal kleine banen nam juist toe, maar onvoldoende om de teruggang in de grote banen te compenseren. Dit verschijnsel, dat kleine banen toenemen als het aantal grote banen afneemt, doet zich ook voor in andere sectoren van de economie.

Grote en kleine banen in het Amsterdamse toerisme, 1995-2005 (x 1.000)

2006_nieuws_toerisme_banen_1 (3 Kb)

In deze monitor zijn ook cijfers opgenomen over voortijdige schoolverlaters, door- en uitstroom van het MBO en jeugdwerkloosheid.