Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 januari 2006


PvdA-initiatiefwet maakt van kinderopvang een echte basisvoorziening


De PvdA wil van kinderopvang een echte basisvoorziening maken. Daarom dient de Tweede-Kamerfractie van de PvdA een initiatiefwetsvoorstel in die de totstandkoming van deze basisvoorziening voor kinderopvang regelt. De kinderopvang wordt hierdoor beter toegankelijk, minder bureaucratisch, goedkoper voor ouders en meer gericht op de ontwikkeling van het kind.


In het initiatiefwetsvoorstel stelt de PvdA onder meer voor de kosten voor kinderopvang voor de ouders te verlagen door een vergoeding naar draagkracht van de ouders in te voeren. De huidige vrijwillige werkgeversbijdrage wordt afgeschaft, want die maakt het voor ouders nodeloos ingewikkeld. Er zijn maar weinig ouders die van twee werkgevers een vergoeding krijgen, waardoor de kinderopvang voor hen te duur is.


Daarnaast regelt het wetsvoorstel dat alle ouders met kinderen tot 4 jaar recht krijgen op een inkomensafhankelijke vergoeding voor 8 tot 16 uur per werk, afhankelijk van de leeftijd van hun kind. Tot nu toe kent de wet namelijk allerlei ingewikkelde procedures voor ouders die op het moment van aanvraag voor de vergoeding even geen werk hebben omdat ze bijvoorbeeld studeren, voor andere gezinsleden moeten zorgen of in een reïntegratietraject zitten. Werkende ouders krijgen voor alle uren die zij gebruik maken van de kinderopvang een vergoeding.


Ook moeten de huidige kinderopvanginstellingen, het peuterspeelzaalwerk en de voorscholen ter bestrijding van achterstanden (VVE) worden geïntegreerd. Dit voorkomt segregatie tussen kinderen die nu naar verschillende voorzieningen gaan. En de kinderopvang krijgt hierdoor de mogelijkheid zich naast opvang ook veel meer richten op de ontwikkeling van kinderen.


In het initiatiefwetsvoorstel wordt ten slotte het toezicht op de kwaliteit verbeterd. Er komt een landelijke inspectie voor de kinderopvang die nauw zal samenwerken met de Inspectie van het Onderwijs.


Initiatiefnemer PvdA Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer: Een echte basisvoorziening kinderopvang is van groot belang voor de samenleving als geheel. Er besluiten namelijk steeds meer vrouwen om geen kinderen te nemen, omdat zij willen blijven werken en bang zijn dat ze de kinderopvang niet kunnen betalen. Maar ook omdat zij bang zijn dat de kwaliteit van de kinderopvang niet goed genoeg is voor hun kind. Daarom moeten we zorgen dat kinderopvang niet alleen goed is voor de ouders maar vooral ook goed, leuk en leerzaam is voor de kinderen. Kinderen zijn immers onze toekomst.