Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

17-02-2006 ANVR biedt consument al 40 jaar kennis, zekerheid en gemak! De reisbrancheorganisatie ANVR biedt de consument - op 17 februari op de kop af- al 40 jaar tal van zekerheden vóór, tijdens en na zijn vakantie. Het in 1966 opgerichte ANVR kwam tot stand nadat, in de jaren 50 van de vorige eeuw, vanuit de reisondernemingen een ontwikkeling op gang kwam om de gezamenlijke belangen te behartigen.

De bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen aangesloten ca. 175 reisorganisaties en 2000 reisbureaus (ca. 95% van de Nederlandse reismarkt) hanteren de in 1982 in het leven geroepen ANVR Reisvoorwaarden en de sinds 1997 samengestelde ANVR Boekingsvoorwaarden, die zowel de reiziger als de touroperator als de reisagent wijzen op de rechten en de plichten. Ook zijn ANVR reisondernemingen verplicht aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden dat door het ANVR in 1971 als eerste ter wereld werd opgericht en sinds 1983 een onafhankelijke stichting is, die de vooruitbetaalde reisgelden van de vakantieganger beschermt. ANVR reisorganisaties (touroperators) zijn tevens deelnemer aan de Stichting Calamiteitenfonds Reizen, dat sinds het jaar 2000 reizigers financieel tegemoet komt als de reeds aangevangen reis niet verder kan worden uitgevoerd als gevolg van een calamiteit. In de reisbranche zijn circa 17.000 mensen werkzaam en zij verzorgen jaarlijks voor ruim 10 miljoen reizigers hun ANVR-vakantie of vliegtickets. De reisbranche realiseert circa 7 miljard omzet.

Het ANVR hecht veel waarde aan het continueren van kwaliteit en zekerheid voor de consument aldus Romana Engeman, directeur van het 40-jarige ANVR. In een tijd van wereldwijde ontwikkelingen waarin ook steeds vaker branchevreemde organisaties zich begeven op de reismarkt, is het belangrijk dat de consument zich realiseert dat het zelf rechtstreeks boeken van losse reiselementen bij airline, hotelier of autoverhuurder zonder ANVR - paraplu dan ook niet de wettelijke bescherming en zekerheid van de pakketreis biedt. De reiziger is dan geheel op zichzelf aangewezen bij het eventueel- verhalen van schadevergoeding en draagt zijn eigen verantwoordelijkheid.

Het ANVR viert op 16 februari zijn 40-jarig jubileum, aansluitend op het ANVR Bewetour Toekomstcongres; een congres dat zij i.s.m. Stichting Bewetour (ter bevordering van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in het toerisme) heeft georganiseerd.
- Vakantie en vrije tijd als middel om te ontkomen aan prestatiemaatschappij (16-02-2006)
- Schiphol: één van de duurste luchthavens (8-02-2006) 17-2-2006