Staatssecretaris Wijn geeft startschot belastingcampagne

Unie kbo, anbo, pcob

Staatssecretaris Wijn geeft startschot belastingcampagne ouderenorganisaties en Belastingdienst

Op dit moment vindt op het kantoor van de Belastingdienst Utrecht Gooi de officiële aftrap plaats van de belastingcampagne van de ouderenorganisaties ANBO, PCOB en Unie KBO in samenwerking met de Belastingdienst. Staatssecretaris Wijn van het Ministerie van Financiën richt het woord tot de aanwezigen en verricht een symbolische handeling waarmee de belastingcampagne 2006 officieel van start gaat.

Vanaf nu kunnen de aangesloten leden van de ouderenorganisaties een beroep doen op ruim 1600 speciaal opgeleide senioren die hulp en advies bieden bij het invullen van het belastingformulier. Ook nieuwe leden kunnen direct na hun aanmelding bij één van de ouderenorganisaties gebruik maken van de service. Kenmerkend voor de belastingservice is de vrijwillige invulhulp die veelal via huisbezoek bij de cliënt wordt geboden. De hulp is gratis en is specifiek bedoeld voor 65-plussers met een laag inkomen en hoge (ziekte)kosten. Vorig jaar hebben de invullers van de ouderenorganisaties 40.000 aangiftes en vele duizenden toeslagformulieren ingevuld. Naar verwachting zal het aantal aangiftes dit jaar op ruim 50.000 uitkomen.

Onderbenutting
Voor veel senioren is het invullen van het belastingbiljet een jaarlijks probleem. Vandaar dit grootschalige project. In de campagne wordt de nadruk gelegd op het niet-gebruik van de aftrekpost buitengewone uitgaven. Veel 65-plussers, ook zij met een laag inkomen, verzuimen om teveel betaalde belasting terug te vorderen. Deze vorm van onderbenutting bedraagt jaarlijks tientallen miljoenen euro's.

Ledenservice
Het belastingproject van de ouderenorganisaties loopt inmiddels 3 jaar en wordt ondersteund door de Belastingdienst. Hiervoor geldt de volgende afspraak: de ouderenorganisaties nemen een deel van de Hulp bij Aangifte van de Belastingdienst over en de Belastingdienst ondersteunt het geheel door onder andere het aanbieden van leslocaties, opleidingsmateriaal en docenten. In de praktijk blijkt dat de Belastingdienst een aanzienlijk deel van de hulpvragers, ouder dan 65 jaar, kan doorverwijzen naar de goed geëquipeerde invullers van de ouderenorganisaties. Op die manier is er voor beide partijen sprake van een win-win situatie.

Om gebruik te kunnen maken van deze service kunnen leden van de ouderenorganisaties contact opnemen met hun plaatselijke afdeling. Niet-leden bellen met een speciale informatielijn, tel: 0900- 8 21 21 83 (10 eurocent per minuut).


---------