Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

Speech bij het minisymposium van de Unie van Bosgroepen

Speech van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dr. C.P. Veerman, uitgesproken door DG dr. A.N. van der Zande, tijdens het minisymposium van de Unie van Bosgroepen op 16 februari 2006

Dames en heren,

Minister Veerman daagde u bij de presentatie van de Visie op de Houtproductie op 6 oktober 2005 vorig jaar in het Haagse Bos uit om hem binnen een half jaar na dato opnieuw uit te nodigen voor een feest ter ere van een belangrijk wapenfeit in de bossector op weg naar duurzaamheid. Namens hem kom ik u vertellen: u hebt de uitdaging glansrijk doorstaan.

En u viert vandaag maar liefst drie feestjes. Het 15-jarig bestaan van de Unie van Bosgroepen, het 10-jarig bestaan van de Nederlandse Rondhoutveiling én de afronding van het VNBBL-project voor certificering van kleine boseigenaren. Minister Veerman had hier daarom graag zelf willen zijn om u te vertellen dat u zijn uitdaging goed hebt opgepakt, maar zijn agenda liet dat niet toe. U zult het dus met mij moeten doen.

Ik kan niet anders dan u vandaag opnieuw complimenten geven voor de manier waarop de boswereld werkt aan duurzaamheid. Want met dit symposium legt u de nadruk op het combineren van ecologie en economie. Dit sluit perfect aan bij de nadruk die minister Veerman steeds legt op de drie Ps: people, profit en planet.

Dames en heren!

De bij de Unie aangesloten Bosgroepen bestaan natuurlijk al veel langer dan 15 jaar. En de Unie begint nu ook richting een volwassen leeftijd te gaan. Wat betreft haar verdiensten kunnen we al langer spreken van volwassen prestaties. Met name in het bundelen van allerlei activiteiten op het gebied van subsidies, certificering, verkoop van hout en wat dies meer zij is de Unie een stabiele factor in de Nederlandse natuurwereld geworden. Op zich is dat al een felicitatie waard. Zo meteen zal ik nog wat specifieker terug komen op wat de Unie voor mijn Ministerie betekent.

Niet alleen vieren niet alleen het verjaardagsfeest voor de Unie, maar ook het tweede lustrum van de Nederlandse rondhoutveiling. De rondhoutveiling is in die 10 jaar uitgegroeid van een kleinschalig evenement tot een drukbezocht PR-instrument voor kwaliteitshout.

In het Nederlandse bos staat een enorme hoeveelheid kwaliteitshout, dat elk jaar fors bijgroeit. Niet al het hout is even veel waard. De kunst is om het hout met veilingkwaliteit in het bos te ontdekken! De veiling verhoogt het besef van de waarde die het mooie hout in het Nederlandse bos vertegenwoordigt. Daar waar een Nederlandse boseigenaar gemiddeld genomen zo'n EUR 10 tot 12 per kubieke meter op stam voor zijn hout kan krijgen, levert de rondhoutveiling, waar het neusje van de zalm wordt verkocht, gemiddeld zo'n EUR 130/kuub op. Een belangrijke extra inkomensmogelijkheid voor de Nederlandse boseigenaar!

Bovendien geeft De Unie via de veiling (waarvan de opzet en uitvoering ook wordt gefinancierd uit de VNBBL) invulling 'avant la lettre' aan de in 2005 door de minister en de sector ondertekende Houtoogstvisie.

Dames en heren!

De Unie van Bosgroepen is voor het ministerie één van de belangrijkere netwerkpartners op het terrein van van bos en natuur. Via de subsidieregeling VNBBL (Versterking Natuur- en Bosbeheer bij Bos- en Landgoedeigenaren) voert de Unie in opdracht van LNV diverse projecten uit die zijn gericht op versterking van de sector.

Ik kan u vertellen dat wij bij LNV zeer tevreden zijn over de manier waarop de UvB invulling geeft aan de samenwerkingsovereenkomst. Alle in die overeenkomst gestelde doelen worden tijdig gehaald. Dit leidt tot een verhoging van de professionaliteit in de sector en daarmee tot een beter bos- en natuurbeheer in Nederland. Dat draagt bij aan het verwezenlijke van de nationale en internationale doelstellingen op het gebied van bos en natuur door LNV. Daarom heeft LNV besloten om ook voor de periode 2007-2010 een samenwerkingsovereenkomst met de UvB aan te willen gaan.

Ik had zonet over 'drie feestjes.' De eerste twee hebben we nu gehad, nu het derde. Het is namelijk zo dat het VNBBL-project 'certificering kleine boseigenaren' (gefinancierd via de VNBBL) is afgerond. Binnen deze extra opdracht in de samenwerkingsovereenkomst voor de jaren 2003-2005 is het u gelukt om het bos van ruim zestig eigenaren die minder dan honderd ha bezitten te certificeren volgens het UvB-FSC-groepscertificaat.

Dit project heeft een geweldige impuls gegeven aan de certificering van het bosbeheer van kleine boseigenaren. Met de eenmalige bijdrage van LNV heeft de UvB kans gezien het systeem zo sterk te maken, dat het sinds het einde van het project op eigen benen kan staan. Daarmee is het voor alle kleine bosbezitters mogelijk geworden op een voordelige wijze voor certificering in aanmerking te komen. Het project heeft een olievlekwerking gehad. En dat heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verdere professionalisering van de sector.

De Unie en LNV hebben met dit project invulling kunnen geven aan het principe 'zorgen dat', onze invulling van het kabinetsbeleid om meer verantwoordelijkheid aan burgers en bedrijven toe te kennen. De groepscertificering die de Unie heeft ontwikkeld kan voortaan op eigen wieken functioneren. Op dit moment is in totaal ruim 32.500 ha bos gecertificeerd volgens het UvB-groepscertificaat, in bezit bij 135 eigenaren.

Dames en heren!

De UvB helpt LNV bij de verwezenlijking van zijn beleidsdoelen en helpt de sector bij het optimaliseren van de samenwerking. Sinds het najaar van 2005 verzorgt de UvB voor LNV en voor alle belangstellenden uit de sector de zogeheten verzamelaanvragen voor de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000. In het verleden moesten de grote terreinbeherende organisaties en de koepelorganisaties van kleinere terreineigenaren voor een omvangrijke oppervlakte natuurterrein en via verschillende aanvraagformulieren de SN-subsidies aanvragen. Daarmee waren veel administratieve en uitvoeringslasten gemoeid, zowel voor de sector als voor het ministerie.

De inspanningen van de UvB hebben geleid tot een vereenvoudiging van de aanvraagprocedure. Deze nieuwe werkwijze leidt tot een jaarlijkse besparing van 145.000-195.000 euro aan administratieve lasten bij de sector en van ruim 126.000 euro aan uitvoeringslasten bij LNV. Zo werken we samen aan één van de belangrijkste uitgangspunten van 'van zorgen voor naar zorgen dat': minder regel- en lastendruk. En het mooie is: het mes snijdt dus aan twee kanten. U blij, wij blij.

In de Visie op de houtoogst, die eind vorig jaar het licht zag, staat een aantal dingen die de UVB en de leden van de Bosgroepen zeker ook aangaan. De Visie constateert dat de houtoogst in Nederland steeds verder afneemt, terwijl dat uit oogpunt van het bosbeheer en de natuurwaarden niet zou hoeven. Zeker via FSC-certificering kan de eigenaar daar zekerheid over verwerven.

Houtoogst mag en kan, dames en heren. De UvB blijft zich daarvoor inzetten, maar heeft blijkbaar daarin nog niet alle leden mee. Ik roep degenen die zich aangesproken voelen dan ook op nog eens over dat onderwerp na te denken. Ik weet het: de oogstkosten zijn hoog en de opbrengsten blijven laag. Maar dan nog is houtverkoop winstgevend.