Gemeente Haaksbergen

Goedkoopste gemeente in Twente

Van de veertien Twentse gemeenten is Haaksbergen dit jaar het goedkoopst wat betreft gemeentelijke woonlasten. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Atlas van de lokale lasten 2006. Jaarlijks brengt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) in beeld hoe het is gesteld met de woonlasten voor huishoudens in de diverse gemeenten.

In het overzicht van netto woonlasten voor meerpersoonshuishoudens in de totaal 458 gemeenten in ons land staat Haaksbergen op de 135ste plaats in volgorde van goedkoopte. In die rangorde is de hoogste plek de goedkoopste gemeente. Ameland bezet in het overzicht de eerste plek.
Wethouder Wim ten Voorde, die financiën in zijn portefeuille heeft, is er trots op dat Haaksbergen op dit moment voor de inwoners het goedkoopst is van heel Twente. Vier jaar geleden waren we op drie gemeenten na nog het duurste. Maar dankzij een herschikkings- en bezuinigingsoperatie is het ons in de afgelopen jaren gelukt om een structureel sluitend meerjarenperspectief te krijgen. En daar profiteren nu de inwoners van.

Volgens het gepubliceerde overzicht zijn de gemiddelde netto woonlasten voor meerpersoonshuishoudens in Haaksbergen 574 euro. Het duurst in Twente is Dinkelland met 722 euro.

Uit een ander overzicht van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de gemeentelijke lasten in Haaksbergen dit jaar met maar liefst 21,7% ten opzichte van vorig jaar zijn gedaald. Dat komt voor een groot deel door de (landelijke) afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB (onroerende zaakbelastingen).