Openbaar Ministerie

Voorarrest brandstichter treinstel verlengd

Alkmaar, 17 februari 2006

Het voorarrest van de man die wordt verdacht van het in brand steken van een treinstel in Enkhuizen, is met dertig dagen verlengd. De raadkamer van de rechtbank Alkmaar heeft de gevangenhouding van de man bevolen. De verdachte werd op vrijdag 3 februari aangehouden. Op maandag 6 februari werden nog twee andere verdachten gearresteerd. Een van hen is na drie dagen door de rechter commissaris op vrije voeten gesteld. De andere verdachte, de enige minderjarige, is na de voorgeleiding wel gehouden. De raadkamer zal volgende week donderdag een beslissing nemen over zijn voorarrest.

In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 januari brandde nabij het NS station Enkhuizen een treinstel uit. De schade is ruim een half miljoen euro. Een team van rechercheurs van zowel de spoorwegpolitie als van de politie Noord-Holland Noord heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Uit het onderzoek is gebleken dat de brand was aangestoken. Twee weken later leidde het onderzoek tot de aanhouding van de verdachte. Hij werd op heterdaad betrapt bij het plegen van de inbraak.

De verdachten worden verdacht van brandstichting. De persoon die is vrijgelaten wordt door het Openbaar Ministerie nog wel verdacht van betrokkenheid. Het onderzoek naar de toedracht van de brand en de rol van betrokkenen loopt nog.