Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 februari 2006

Vragen van de leden Straub en Depla (PvdA) aan de minister van Justitie


over de veiligheid van het detentiecentrum kamp Zeist.


1. Hebt u kennisgenomen van de berichtgeving van RTV-Utrecht over onder andere, het niet naleven van de Arbeidstijdenwet, onderbezetting van bewaarders/bewakingspersoneel, het onvoldoende opleidingsniveau van ingehuurd bewaarders/bewakingspersoneel en twijfels over de veiligheid van gedetineerden in de nachtelijk uren?


2. Klopt deze berichtgeving? Zo nee op waarop baseert u uw onderbouwing?


3. Kunt u gedetailleerd aangeven hoe de personele bezetting in de nachtelijke uren in dit centrum is opgebouwd? Dit zowel naar verhouding DJI personeel en ingehuurd personeel van derden als naar de bezetting per sectie in het gebouw?


4. Kunt u aangegeven aan welke opleidingseisen DJI personeel dat in dit centrum dienst doet dient te voldoen? Kunt u aangeven in welke mate de DJI-medewerkers die in dit centrum werken aan de opleidingseisen voldoen?


5. Kunt u aangeven voor welke taken personeel van derden wordt ingehuurd?
Kunt u aangeven aan welke opleidingseisen personeel van derden dat voor werkzaamheden in dit centrum wordt ingehuurd dienen te voldoen? Kunt u aangeven in welke mate medewerkers die van derden worden ingehuurd en op dit centrum werken aan de opleidingseisen voldoen?


6. Kunt u aangeven hoe de afspraken met de werkgever van personeel van derden luiden over de geschooldheid van het voor taken op het centrum in te zetten personeel? Op welke wijze controleert u of dat ingezette personeel voldoende scholing- en opleiding voor deze taken heeft genoten?


7. Kunt u aangeven of personeel van derden dat op het centrum wordt ingezet voorafgaand op hun inzet wordt gescreend? Op welke wijze controleert u het screenen van deze medewerkers?


8. Kunt u aangegeven in welke mate extra personeel in de nachtelijke uren is ingezet op dit centrum als gevolg van de brand in het centrum Schiphol-Oost? Was deze inzet kortdurig zoals in de uitzendingen werd aangegeven? Zo ja waarom? Indien de extra bezetting in de nachtelijke uren werd afgebouwd op basis van welke inzichten vond dat dan plaats?


9. Hoe verhoudt de huidige inzet van personeel in de nachtelijke uren zich tot die zoals die in de gebruiksvergunning zijn opgenomen?


10. Welke waarborgen kunt u geven dat de veiligheid van gedetineerden die in dit centrum zijn ondergebracht is gegarandeerd?


11. Welke waarborgen kunt u geven dat in dit centrum te allen tijde voldoende personeel aanwezig is met een voldoende niveau van opleiding?
Welke waarborgen kunt u geven dat de medewerkers die op dit centrum dienstdoen hun werkzaamheden verrichten binnen de grenzen van de Arbeidstijdenwet? Bent u bereid de Arbeidsinspectie een onderzoek in te laten stellen naar de naleving van de Arbeidstijdenwet in dit centrum?


TV-uitzendingen U-Vandaag op 13, 14 en 15 februari 2005


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl