Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 februari 2006


Vragen van de leden Fierens en Meijer (beiden PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Bestuurlijke Vernieuwing


over de instelling van twintig nieuwe specifieke uitkeringen


1. Hebt u kennisgenomen van de berichten over de instelling van twintig nieuwe specifieke uitkeringen?


2. Hoe is het mogelijk dat er twintig nieuwe specifieke uitkering zijn ingesteld terwijl het kabinetsbeleid is dat er uiteindelijk niet meer dan 22 specifieke uitkeringen mogen overblijven na de uitvoering van de voorstellen van de commissie-Brinkman?


3. Hoe verhoudt de instelling van deze nieuwe specifieke uitkeringen zich tot uw brief van 22 november 2005, waarin u stelt dat nieuwe uitkeringen alleen bij hoge uitzondering, en dan nog tijdelijk, mogen worden ingesteld?


4. Kunt u aangeven om welke specifieke uitkeringen het exact gaat en welke hoge uitzondering de keuze voor een specifieke uitkering rechtvaardigt?


5. Welke mogelijkheden ziet u om ook de instelling van nieuwe specifieke uitkeringen te beperken? Welke mogelijkheden wilt u toepassen om deze toename in de toekomst tegen te gaan?


6. Op welke manier heeft u aandacht besteed aan de voorlichting en verdere verspreiding van het gedachtegoed van het kabinetsstandpunt, zoals u in uw brief van 22 november 2005 heeft aangekondigd te zullen doen? Vindt u dat de instelling van twintig nieuwe specifieke uitkeringen erop wijst dat de communicatie van het nieuwe beleid effect heeft?


7. Deelt u de mening van de VNG dat er specifieke uitkeringen worden ingesteld, omdat het gemeentefonds te langzaam aan te passen is? Zo ja, bent u van mening dat het gemeentefonds flexibeler moet worden gemaakt? Zo ja, hoe wilt u dat realiseren?


8. Hoe verhouden de uitspraken van minister Pechtold bij de ondertekening van het stadsconvenant met Sittard-Geleen ( meer armslag voor de stad, geen afzonderlijke geldstromen, minder bemoeienis van het Rijk en duidelijke resultaatafspraken ) zich dienaangaande tot de afspraken met de grote steden?


Twintig nieuwe specifieke uitkeringen in: Binnenlands bestuur, 10 februari 06
Zie pagina 3 van Binnenstebuiten, 8 februari 06


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl