Gemeente Aalten


17-02-2006
College in kerstsfeer bij Kaemingk
Op 7 februari jl. is het college, samen met de
bedrijfscontactfunctionaris op bedrijfsbezoek geweest bij het bedrijf Kaemingk in Aalten.

College in kerstsfeer bij Kaemingk

Het bedrijf is al sinds 1937 in Aalten gevestigd, dhr. H.A.J. Kaemingk heeft het gestart als een groothandel in diverse huishoudproducten. Het bedrijf werd met name succesvol door nieuwe trends te spotten en deze uit te nutten. Begin 50er jaren is Kaemingk begonnen met kerstartikelen. Deze toevoeging is nu de hoofdactiviteit van Kaemingk geworden: de verkoop van seizoensartikelen. Kaemingk verkoopt niet alleen kerstartikelen, maar bijvoorbeeld ook paas- en voorjaarsartikelen.

De afgelopen 20 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste distributeurs van decoratieve artikelen in Europa, met meer dan 10000 verschillende items. In 2003 is Kaemingk 2003 partner is geworden van het Amerikaanse Blyth inc. Samen met Blyth wil Kaemingk verder groeien in Europa en ver daarbuiten. Kaemingk heeft meer dan 200 werknemers.

Het complete college werd ontvangen in de showroom van Kaemingk. De heren Jan Stronks (PZ) en logistiek manager dhr. Anne Wiebe de Boer en mevrouw Charlotte Dodehever zijn aanwezig bij de ontvangst en het gesprek dat daarop volgt. In de showroom zijn alle producten tentoongesteld en voorzien van een scancode. De klanten komen naar de showroom om producten uit te zoeken die dan meteen gescand kunnen worden. Als we de showroom binnen komen zijn er al een aantal klanten, begeleid door verkoopmedewerkers bezig met bestellen. Het is een indrukwekkende ruimte, met kerstartikelen in alle kleurstellingen. Druk hier! merkt wethouder Oort op. Valt wel mee, zegt dhr. Stronks, het is nu relatief rustig. In de drukste tijden zijn er soms wel 150 mensen in de
showroom.

De heer De Boer geeft uitleg over het bedrijf Kaemingk en wat ze doen. Het werk gaat in golven door het bedrijf heen. Op dit moment wordt er al besteld voor kerst 2006, dit wordt daarna uitgeleverd en vervolgens wordt er al weer gewerkt aan de nieuwe collectie voor 2007. De nieuwe trends moeten weer gespot worden en uitgewerkt. Belangrijk is ook dat de logistieke processen goed lopen. Deze moeten precies op elkaar afgestemd worden en er moet op tijd en compleet geleverd worden.

Dan is het tijd geworden voor een rondleiding. De showroom wordt elk jaar compleet nieuw ingericht door een architect, inclusief nieuw meubilair. Ook het assortiment wordt elk jaar compleet vervangen door een nieuw assortiment. De klanten zijn dan ook elke keer als ze komen verrast. Zo ook het college, als het wordt rondgeleid door de diverse "sfeerkamers", waar een keur aan kerstartikelen is opgesteld, van een simpele kerstbal, tot een enorme opblaasbare kerstman. "We mogen trots zijn op zo'n bedrijf" aldus het college. Tot slot werpen we nog een blik in het magazijn en daarna neemt het college afscheid en bedankt onze gastheren voor de prettige ontvangst.

Op 28 februari a.s. zal het college het volgende bedrijfsbezoek brengen, dit keer wordt het bedrijf Claymount in Dinxperlo bezocht. Een verslag hiervan volgt!