VVD


17-2-2006

Frans Weekers spreekt Benelux-parlement toe in Weert

Aankomende vrijdag zal in het gemeentehuis van Weert een bijeenkomst plaatsvinden van de liberale partijen van het Benelux-parlement. De onderlinge samenwerking van de politiekorpsen van België en Nederland zal onderwerp van discussie zijn. VVD-Justitiewoordvoerder Frans Weekers zal de specialisten van het Benelux-parlement toespreken.

Op 1 januari 2006 is het Benelux-politieverdrag in werking getreden. Daarmee is de juridische basis gelegd om politiesamenwerking ook over de Nederlandse grens mogelijk te maken. Zo kan eenvoudiger informatie worden uitgewisseld tussen de politiekorpsen, een achtervolging over de grens worden voortgezet en zijn binationale patrouilles mogelijk. Dit is van groot belang omdat de veiligheid niet aan de grens ophoudt en criminaliteit zich niets van grenzen aantrekt.

Een juridische basis is mooi. Maar waar het om gaat is samenwerking in praktijk om onze grensregio veiliger te maken. Het korps Zuid-Limburg vervult al een tijd een voortrekkersrol en de internationale aandacht van het korps Limburg-Noord richt zich tot dusverre voornamelijk op Duitsland. Échte operationele samenwerking met België komt maar niet van de grond omdat daar nog onvoldoende aandacht voor is. Dat moet volgens Weekers veranderen.

Er is behoefte aan een grensoverschrijdende veiligheidsanalyse en een impuls tot concrete samenwerking. Weekers denkt aan:

o Thematische grensfenomeenonderzoeken op basis van statistieken, informatie-uitwisseling ook ongevraagd, uitwisseling dagjournaals; o Gemeenschappelijke patrouilles op de grensmaas; gezamenlijke bewaking van het groene grensgebied (gemeenschappelijke fiets-, en moterpatrouilles); joint-hit teams in de aanpak van illegaal vuurwerktransport, vuurwapenbezit en drugstoerisme; wederzijdse stages;
o Gemeenschappelijke drugs-expertiseteams;

De politie-samenwerking moet een wezenlijk onderdeel worden in de dagelijkse werkzaamheden van de agenten op de werkvloer en hun leidinggevenden.

o Een jaarlijkse stimuleringsprijs samenwerking zou dat van onderop kunnen bevorderen (eventueel door beide ministers gezamenlijk vrijdag aan te kondigen)
o Jaarlijkse onafhankelijke samenwerkingsmonitor

Aan de bijeenkomst werken de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Dewael, en zijn Nederlandse collega Remkes mee. Beide bewindslieden zullen aangeven wat het belang is van grensoverschrijdende justitiële samenwerking. Weekers hoopt met beide ministers en collega-benelux parlementariërs spijkers met koppen te kunnen slaan.

Voor nadere informatie: f.weekers@tweedekamer.nl