SGP


De Geus gooit geld weg

Datum publicatie: 16-02-2006
Auteur: B.J. van der Vlies

Onzinnig en weggegooid geld. Dat vindt de SGP van de oproep van minister De Geus om bij de raadsverkiezingen op een vrouw te stemmen. Alsof de Nederlandse kiezer (m/v) niet mans genoeg is om zelf uit te maken op wie hij/zij zijn/haar stem uit wenst te brengen. Als partijen of individuele kamerleden zélf zoân campagne willen voeren is dat hun zaak, het kabinet heeft een andere taak en verantwoordelijkheid. En de SGP heeft niet de indruk dat het kabinet al klaar is met al het overige werk dat er nog ligt.

De SGP, in Nederland en ver daarbuiten bekend om haar standpunt over de onderscheiden taken en verantwoordelijkheden van mannen en vrouwen, heeft over deze campagne vragen gesteld aan minister De Geus. De minister gaat kennelijk uit van de gedachte dat vrouwen extra steun nodig hebben. Alsof ze dat niet zelf uit kunnen maken. Geconstateerd wordt dat het aandeel van vrouwen in de gemeenteraden stagneert. Nou en! Waarschijnlijk kiezen veel vrouwen daar zelf voor. Het standpunt van de SGP: geef ze die ruimte en dwing ze niet tot iets waar ze zelf geen behoefte aan hebben.

Fractievoorzitter Van der Vlies wil van De Geus onder meer weten hoe veel geld er met de campagne van Sociale Zaken gemoeid is. Als de bedoeling is âachterstandsgroepenâ te helpen, waarom dan niet ook een actie gevoerd om meer gehandicapten, allochtonen en ouderen in de gemeenteraad te krijgen? Wat trouwens ook merkwaardig is: het was nota bene diezelfde minister De Geus die een tijdje terug vaststelde dat de emancipatie van de vrouw voltooid is. Die nuchtere constatering staat haaks op het paternalistische geluid dat hij nù laat klinken.

Nadere informatie:

B.J. van der Vlies, fractievoorzitter SGP, telefoon: 070-3183845

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de campagne âStem op een vrouwâ.


1. Gaat de regering vanaf 20 februari een campagne âStem op een vrouwâ starten met als doel meer vrouwen in de gemeenteraad te krijgen?


2. Kent de regering de mening van veel vrouwelijke kandidaten dat zij niet gekozen willen worden vanwege hun geslacht, maar vanwege hun kwaliteiten?


3. Ziet de regering werkelijk een taak voor zich weggelegd om invloed uit te oefenen op de vrije stemkeuze van burgers?


4. Waarom komt de regering pas in actie nu de kandidatenlijsten al zijn vastgesteld? Zou het vanuit de redenering van de regering niet logischer zijn om haar invloed aan te wenden tijdens de kandidaatstelling?


5. Waarom focust de regering zich alleen op vrouwen en niet op bijvoorbeeld gehandicapten of allochtonen?


6. Hoe verhoudt deze campagne zich met het standpunt van de regering dat de emancipatie van de vrouw is voltooid?


7. Hoeveel overheidsgeld is met deze campagne gemoeid?


8. Is de regering bereid deze campagne te heroverwegen?


9. Is de regering bereid deze vragen te beantwoorden vóór 20 februari 2006, zijnde de beoogde startdatum van de campagne?


---

----------

Persbericht SZW, 15 februari 2006