European Union



COR/06/13

Brussel, 16 februari 2006

EU-actieplan voor veiligheid en recht: de lokale en regionale overheden vormen de frontlinie waar het gaat om bestrijding van terrorisme en crisisbeheer, volgens de burgemeester van Rotterdam

De EU heeft een unieke kans om nieuwe burgersteun voor het Europese project te werven als zij concreet bijdraagt aan de verbetering van de veiligheid van de leefomgeving van de burgers en aan de bescherming van hun vrijheden en rechten, zo staat in een advies dat vandaag is uitgebracht door het Comité van de Regio's.

De rapporteur, de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten, pleit daarin voor een specifiek actieprogramma Vrijheid, veiligheid en recht voor regio's en steden. Hij vindt namelijk dat er in de plannen ter uitwerking van het 'Haags programma' te weinig oog is voor de cruciale rol die regionale en lokale overheden spelen in de frontlinie als het gaat om reacties op uitingen van catastrofaal terrorisme, pandemieën, natuurrampen, explosies of branden op industriële complexen en andere rampen.

De heer Opstelten, die pas is verkozen tot voorzitter van de ALDE-fractie (Alliantie van liberalen en democraten voor Europa) in het CvdR, benadrukt dat de lokale en regionale overheden ook de frontlinie vormen als het gaat om bestrijding van overlast, criminaliteit en geweld op straat, het bevorderen van een effectieve integratie van nieuwe Europese burgers en het treffen van maatregelen om bedreigende radicalisering te voorkomen.

De lidstaten en de regionale en lokale overheden hebben elkaar nodig om te komen tot een voor de burger zichtbare en merkbare verbetering van vrijheid, veiligheid en recht. In het huidige Europese beleid komt dit onvoldoende tot uiting. Als het beleid op de huidige wijze wordt voortgezet, zal het onvoldoende effectief zijn, waarschuwt de heer Opstelten.

In het advies, dat betrekking heeft op een reeks voorstellen en op mededelingen van de Europese Commissie ter uitwerking van het 'Haags programma', wordt een warm pleidooi gehouden voor een gemeenschappelijk migratiebeleid. Maar een succesvolle migratiepolitiek dient gepaard te gaan met een gedegen integratiebeleid en hier ligt voor de lokale overheden een belangrijke taak om sociale cohesie te behouden en te bevorderen, aldus de burgemeester.

Dat is echter nog niet genoeg; de leden van het CvdR en andere vertegenwoordigers van lokale en regionale autoriteiten moeten ook verder een actievere rol spelen op het gehele beleidsterrein van vrijheid, veiligheid en recht. De Europese Commissie op haar beurt moet meer aandacht besteden aan die inbreng en de aanbevelingen in de mid-term review van het actieprogramma meenemen.

De heer Opstelten kan, door de bank genomen, instemmen met de aanpak van de Commissie. Hij steunt de instelling van een bureau voor de grondrechten dat best practices zou kunnen inventariseren, beschrijven en toegankelijk maken en dat een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan de discussie over discriminatie, racisme, integratie en terrorisme.

In het advies wordt vastgesteld dat het actieprogramma speciale aandacht besteedt aan de bescherming van de rechten van kinderen, alsmede aan het bestrijden van geweld tegen kinderen en vrouwen.

Het "Haags programma" werd goedgekeurd door de Europese Raad in november 2004 en de Europese Commissie is op 10 mei 2005 met een actieplan gekomen ter uitwerking van dit programma.

Het Comité van de Regio's

Het in Brussel gevestigde Comité van de Regio's (CvdR) is in 1994 bij het Verdrag van Maastricht ingesteld als adviesorgaan. Het is de spreekbuis van de lokale en regionale overheden in de Unie. De Europese Commissie en de Raad van Ministers zijn verplicht de 317 leden van het CvdR te raadplegen over voorstellen voor wetgeving op allerlei beleidsgebieden, zoals bijvoorbeeld werkgelegenheid, vervoer en milieu. Ook het Europees Parlement kan het Comité raadplegen.

Meer informatie over het CvdR kan worden gevonden op zijn website http://www.cor.eu.int .

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met:

Estelle POIDEVIN
Tel. +32 (0)2 282 22 70
Fax. +32 (0)2 282 20 85
E-Mail: estelle.poidevin@cor.eu.int
Dennis ABBOTT
Tel. +32 (0)2 282 20 99
Fax. +32 (0)2 282 20 85
E-Mail: dennis.abbott@cor.eu.int