Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 15 februari 2006 16 februari 2006

Provinciale Staten hebben gisteren Roel Stevens (ChristenUnie) benoemd tot lid van Provinciale Staten. Hij volgt hiermee Jakob Roggema (ChristenUnie) op. De Staten hebben onder meer de door de Partij van de Arbeid ingediende motie over het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk gebied aangenomen. Met deze motie vragen de Staten het college van Gedeputeerde Staten om meer financieel evenwicht aan te brengen tussen het landbouw en het sociaal-economische vitalisering. Ook gezamenlijke motie van het CDA en de PvdA, waarin de Tweede Kamer met klem wordt verzocht de nieuwe NS dienstregeling te laten aansluiten op de regionale dienstregeling, is met algemene stemmen aanvaard. De Staten vinden het van belang dat de kwaliteit van het treinvervoer voor reizigers in het noorden wordt verbeterd.
1. Roel Stevens benoemd tot lid van Provinciale Staten Provinciale Staten hebben vandaag Roel Stevens (ChristenUnie) benoemd tot lid
van Provinciale Staten van Groningen. Stevens volgt hiermee Jakob Roggema
(ChristenUnie) op. De door Roggema gestelde eindstreep was bereikt. Stevens zal
de ChristenUnie vertegenwoordigen in de Statencommissie Landschap, Water en
Milieu.

Be

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

2. Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied Provinciale Staten hebben het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (PMJP) besproken. De Staten hebben de door de Partij van de Arbeid ingediende motie, waarin het college van Gedeputeerde Staten wordt gevraagd om meer financieel evenwicht aan te brengen tussen het thema Landbouw en het thema Sociaal-economische vitalisering, aangenomen.

Het PMJP is een provinciaal programma waarin de uitvoering van maatregelen in het landelijk gebied wordt gekwantificeerd. Met dit programma geeft de provincie mede uitvoering aan een afspraak tussen het Rijk en de provincies over de realisatie van (Rijks)doelen met de inzet van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). De provincies kunnen met de invoering van het ILG in 2007 zelfstandig beschikken en sturen over de dan verkregen rijks- provinciale en POP (Provinciaal Omgevingsplan) middelen. Dit onder voorwaarde dat zij de doelstelling van het PMJP halen.

Het PMJP vormt enerzijds de basis waarop de provincie met het Rijk zal onderhandelen over de doelen die de provincie Groningen wil behalen en anderzijds zal het PMJP uiteindelijk een kader vormen voor bestaande en toekomstige projecten die de provincie Groningen van 2007-2013 in het landelijk gebied wil realiseren.

3. Vergrijzing en provinciaal beleid
Provinciale Staten hebben de notitie "Vergrijzing en provinciaal beleid" besproken en het college van Gedeputeerde Staten nadrukkelijk gevraagd om nog dit jaar met een integrale beleidsvisie op het gebied van vergrijzing te komen. De Staten missen een sterke integrale visie voor de toekomst in de door het college uitgebrachte notitie. Zij zijn van mening dat vergrijzing niet `op zich' staat, maar dat het naast welzijn en zorg ook betrekking heeft op veel andere beleidsterreinen, zoals economie, arbeidsmarktbeleid, cultuur en openbaar vervoer.

In de begrotingsvergadering van 6 oktober 2004 heeft het college van Gedeputeerde Staten toegezegd de effecten van vergrijzing op verschillende dossiers in kaart te brengen, hoe de provincie daar met bestaand beleid en projecten op inspeelt en of aanpassingen van het beleid nodig zijn.

De provincie heeft vergrijzing vanuit de jaren zeventig op integrale wijze benaderd. Dat wil zeggen dat het onderwerp ouderzorg/-beleid vanaf het begin is verbreed met beleidsontwikkelingen op het terrein van wonen en welzijn. Met de beleidsvoornemens op basis van de regiovisie Zorg in samenhang 2003-2007, het beleidsplan Welzijn 2005-2008 en de nota Bouwen & Wonen 2005-2008 wordt de integrale benadering in de komende jaren versterkt. In de komende jaren zal het college van Gedeputeerde Staten - onder meer aan de hand van de kabinetsvisie "Ouderenbeleid in het perspectief van de vergrijzing" nagaan hoe het provinciaal beleid verder verdiept en verbreed kan worden.

4. De toekomst van het middenbestuur
Provinciale Staten hebben uitgebreid van gedachten gewisseld over de toekomst van het middenbestuur. De Staten spraken onder meer over de democratische legitimering van samenwerkingsverbanden, waaronder het Samenwerkings-verband Noord-Nederland (SNN), en de rollen en taken van de provincie als bestuurslaag. Door groei in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden worden posities van provincies zwakker; het verschil tussen de verschillende bestuurslagen wordt hierdoor namelijk steeds kleiner.

De gedachtewisseling van de Staten dient als input voor de delegatie van Statenleden die namens Groningen in de Algemene Vergadering van het Interprovinciaal Overleg (IPO) deelneemt en dit op 9 maart a.s. bespreekt.

5. Evaluatierapport commissie Hermans
In 2005 heeft de commissie Evaluatie Provinciale Dualisering de Wet dualisering provinciaal bestuur geëvalueerd. Deze wet schrijft een evaluatie naar de doeltreffendheid en effecten van de Wet dualisering provinciebestuur voor. De evaluatie heeft inmiddels plaatsgevonden en geleid tot het rapport "Zonder wrijving geen glans".
De Staten bespraken gisteren het rapport op hoofdlijnen. Onder meer kwam aan de orde de 'dubbelrol' van de commissaris van de Koningin - zowel voorzitter van het college van Gedeputeerde Staten als van Provinciale Staten.
Door het IPO is een conceptreactie op het rapport geschreven. Deze reactie wordt op 9 maart a.s. besproken in de Algemene Vergadering van het IPO. De delegatie van Groninger Statenleden die deelneemt in de AV IPO neemt de gedachtewisseling die hierover plaatsvond in de Statenvergadering mee.

Achtergrond
Op 12 maart 2003 is de Wet dualisering provinciebestuur in werking getreden. De doelstellingen van deze wet zijn: o herstel van de positie van Provinciale Staten als het belangrijkste politieke forum;
o herstel van de volksvertegenwoordigende functie van de Staten en o versterking van de herkenbaarheid van het provinciebestuur voor de burger.

De kern van de dualisering op provinciaal niveau bestaat uit de ontvlechting van de rollen van de Staten. Dit is gebeurd door een scheiding tussen de samenstelling, de functies en de bevoegdheden van Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten.

6. Prioriteit bij herstel Waddenzee
Op verzoek van de GroenLinks-fractie bespraken de Staten gisteren de brief van de Stuurgroep Waddenprovincies van 20 januari jl. aan de minister van VROM over de reactie op deel 3 van de derde nota Waddenzee.

Moties
De door GroenLinks ingediende motie om de ministers van VROM en LNV te vragen prioriteit te geven aan herstel van de Waddenzee - en daarvoor eerst een gedegen ecologische analyse uit te voeren - is door de Staten aangenomen. Een meerderheid in de Staten en het college van GS vond een motie tègen gaswinning overbodig, aangezien het college hier al vanaf het begin af aan een duidelijk standpunt over heeft.

De door de Partij van de Arbeid ingediende motie, waarin zij vragen om voortaan de agenda, notulen en stukken van de vergaderingen van het Regionaal College Waddengebied (RCW) te krijgen is met algemene stemmen aangenomen. Tot nu toe zijn de vergaderingen van het RCW besloten. De Staten vinden het van belang dat zij in een vroeg stadium worden betrokken, zodat zij een bijdrage kunnen leveren aan het Waddenbeleid. De Staten zijn van mening dat het Waddenbeleid gebaat is bij transparantie en een breed draagvlak. Het college van GS legt het verzoek van de Staten voor aan het RCW.

7. Staten ontevreden over nieuwe NS dienstregeling De Staten hebben gisteren met algemene stemmen de motie van het CDA en de Partij van de Arbeid over de nieuwe NS dienstregeling voor 2007 aangenomen. Met de motie verzoeken de Staten de Tweede Kamer met klem de invoering van de nieuwe dienstregeling zodanig te wijzigen of uit te stellen totdat vaststaat dat de aansluiting op de regionale dienstregelingen gewaarborgd is en de kwaliteit van het treinvervoer in Noord-Nederland wordt verbeterd.

De nieuwe dienstregeling van de NS heeft ingrijpende gevolgen op de aankomst- en vertrektijden van het onderliggende regionale openbaarvervoersnet. Dit brengt een langere reistijd en minder comfort voor reizigers naar de randstad en omgekeerd met zich mee.

8. Initiatiefvoorstel Provinciaal Accommodatie Fonds De Staten hebben besloten het initiatiefvoorstel van de SP- en CDA-fractie voor
een Provinciaal Accommodatie Fonds te agenderen voor de Statencommissie Welzijn, Cultuur en Sociaal beleid van 8 maart 2006. Via een Provinciaal Accommodatie Fonds zien de SP en het CDA mogelijkheden om een extra impuls te geven aan het breedtesportbeleid. De partijen zijn van mening dat de aanwezigheid van goede sportvoorzieningen gewoonweg een belangrijke voorwaarde zijn voor het functioneren van de sport. Het realiseren van accommodaties, soms in combinatie met andere functies zoals onderwijs en zorg, geeft namelijk langdurige en positieve impulsen aan de sportparticipatie en sportontwikkeling.
9. Wijziging provinciale Verordeningen
De Wet dualisering provinciale medebewindsbevoegdheden verplaatst een groot aantal taken en bevoegdheden van Provinciale Staten naar Gedeputeerde Staten. Hierdoor is het nodig enkele provinciale medebewindsverordeningen aan te passen. De rol van de Staten concentreert zich op de uitoefening van bestuursbevoegdheden, waarbij het belang van een sterke democratische legitimatie groot is.

Provinciale Staten hebben als gevolg van de Wet dualisering provinciale medebewindsbevoegdheden de volgende verordeningen gewijzigd:

* Milieuverordening provincie Groningen;

* Grondwaterverordening provincie Groningen 1997;
* Verordening op de waterhuishouding in de provincie Groningen 1997;
* Organisatieverordening waterkwaliteitsbeheer 1995;
* Verdeelverordening investeringsbudget stedelijke vernieuwing provincie Groningen 2000.

Provinciale Staten hebben besloten het volgende in te trekken:
* Verordening op de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid;
* het Delegatiebesluit Provinciale Staten-Gedeputeerde Staten provincie Groningen 1990.

Dit besluit treedt per 8 maart 2006 in werking.

17 februari 2006