Politie Limburg-Zuid

| |

Regiopolitie Limburg Zuid
| |

Onderwerp : Persbericht
Afkomstig van : Renske Hamming
Datum : vrijdag 17 februari 2006

Opmerkingen : Geen

Heerlen: 21 misdrijven opgelost

Met de aanhouding van vier mannen, in leeftijd variërend van 20 tot 40 jaar, denkt de politie in Heerlen minstens 21 misdrijven te hebben opgelost. De mannen maakten zich schuldig aan diefstal van auto's, motoren en (brom)fietsen. De politie sluit niet uit dat het onderzoek nog veel meer strafbare feiten gaat opleveren.

De politie kwam de mannen op het spoor na de diefstal van drie splinternieuwe auto's bij een dealer in Heerlen. Na een uitgebreid recherche-onderzoek, met vertakkingen naar België, konden op 31 januari en 2 februari vier personen worden aangehouden. Het gaat om inwoners van Valkenburg a.d. Geul, Munstergeleen, Hoensbroek en Voerendaal. Bij een zoeking in een loods aan de Lindelaufer Gewande in Voerendaal vond de politie een grote hoeveelheid gedemonteerde auto-onderdelen: complete motorblokken, banden met velgen, complete onderstellen, motorkappen, deuren etc. Bovendien bleken zich in de loods nog enkele complete van diefstal afkomstige voertuigen te bevinden, plus een partij fietsen en snorfietsen. Van de daders zit op dit moment alleen de 40-jarige man uit Voerendaal nog vast. Het onderzoek van de politie gaat nog door.

Sittard-Geleen; hennephaaldag succesvol

Donderdag heeft in Geleen weer een hennephaaldag plaatsgevonden waarbij 6 plantages met in totaal 2253 planten zijn geruimd.

De plantages bevonden zich in woningen aan de Dassenkuillaan, Dinkelstraat, Schachtstraat, Rijksweg Noord en Van Akenstraat. De grootste plantage bestond uit 1073 planten. Bij alle woningen was ook sprake van diefstal van stroom. Eén woning is eigendom van een woningvereniging. Bekeken wordt of tegen de huurder een uitzettingsprocedure opgestart kan worden. Tijdens de hennephaaldag wordt samengewerkt met Essent. De politie pakt overlast door hennepplantages onder anderen aan op grond van tips van burgers. Deze kunnen ook anoniem worden gegeven, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem. (tel. 0800 - 7000)

Valkenburg; poging straatroof op klaarlichte dag

Donderdagmiddag rond 16:30 uur heeft een man op de L. van de Maesenstraat in Valkenburg geprobeerd een 38-jarige vrouw uit diezelfde plaats van haar portemonnee te beroven.

De vrouw stond bij de pinautomaat van de Rabobank te pinnen toen ze plotseling werd vastgepakt. Ze merkte dat een man probeerde haar portemonnee uit haar handen te trekken. Deze hield ze echter stevig vast, waardoor dit niet lukte. Wel scheurde de portemonnee hierdoor stuk. Vervolgens werd de vrouw losgelaten en liep de onbekende man weg in de richting van de Geneindestraat.

Ondanks dat dit overdag gebeurde en er veel mensen in de omgeving waren, zijn er geen mensen geweest die de vrouw geholpen hebben zich te ontdoen van haar belager. De verdachte was een blanke man, tussen de 35-40 jaar met een stevig postuur. Hij had kort hoogblond haar met een kale kruin. Hij was gekleed in een zwart windjack en een blauwe spijkerbroek. De politie hoopt dat er getuigen zijn van dit voorval en verzoekt hen zich te melden via het algemene politienummer 0900 - 8844 (lokaal tarief).

Vaals: 5 keer zonder rijbewijs

De politie heeft donderdag in Vaals een man aangehouden nadat hij voor de 5e keer achter het stuur zat zonder geldig rijbewijs. Dit keer hield de man niet alleen een stevige boete over aan zijn escapades, maar raakte hij ook zijn auto kwijt.

De auto van de man, een 27-jarige inwoner van Helmond, werd tijdens een controle op dealpanden herkend door de politie, omdat de chauffeur van dit voertuig begin februari in Vaals ook al eens beboet werd voor het rijden zonder rijbewijs. Dat was toen al de vierde keer dat de Helmondernaar voor dit feit op de bon werd geslingerd. Toen de politie hem donderdagvond wilde aanhouden op de Maastrichterlaan, vluchtte hij met hoge snelheid de grens over, om zich later op de avond vrijwillig te melden bij de politie. Hij verklaarde naar het bureau te zijn gekomen omdat hij dacht dat er gepoogd was hem te ontvoeren op de Maastrichterlaan. Na overleg met Justitie werd de auto van de man in beslag genomen.

Landgraaf: aanhouding gesignaleerde

De politie in Landgraaf heeft donderdagmiddag een 48-jarige Nederlander aangehouden die door de Belgische politie werd gezocht. Hij was uit België gevlucht omdat de politie aldaar een grote hennepplantage in zijn woning had aangetroffen. Bovendien had de man nog 70 dagen hechtenis tegoed.

De man meldde zich om half drie bij de politie omdat hij niet meer naar zijn woning in België durfde te gaan. Eerder deze week had de Belgische politie een plantage met 1524 planten in zijn huis ontdekt en een opsporingsbevel tegen de Nederlander uitgevaardigd. Toen de politie in Landgraaf in het opsporingsregister keek, bleek dat de man nog een gevangenisstraf van 70 dagen tegoed had in Nederland. Die kan hij nu onmiddellijk gaan uitzitten.

Hoensbroek: tankpassen gestolen

Bij een inbraak in een kantoorspand aan de Nijverheidsstraat in Hoensbroek, zijn donderdagochtend twee tankpassen gestolen uit een bedrijfsauto. De auto stond op het bedrijfsterrein.

De politie had een melding gekregen dat er bij het bedrijf ingebroken zou zijn. Onbevoegden bleken zich toegang tot het bedrijf te hebben verschaft door de toegangspoort te forceren, evenals een garagedeur. Er was echter niets verdwenen. Wel bleek de voorruit van een op het terrein geparkeerde auto te zijn vernield, waarna de dieven er met twee tankpasjes vandoor waren gegaan. De politie stelt een onderzoek in.

Kerkrade: hennepplantages ontdekt

In een leegstaand pand op de hoek van de Chevremontstraat en de Teutelebroekweg heeft de politie donderdag twee hennepplantages aangetroffen met in totaal 545 planten. De eigenaar van het pand zal worden vervolgd voor overtreding van de Opiumwet en voor diefstal van stroom.

De politie ontdekte de plantages in het leegstaande pand nadat er gemeld was dat de achterdeur van het huis openstond en dat er licht brandde. Toen agenten poolshoogte gingen nemen in het pand, stuitten ze vrijwel meteen op een hennepplantage. Op de zolder werd vervolgens nog een plantage aangetroffen. De politie heeft de planten en de apparatuur in beslag genomen en laten vernietigen. Naar de eigenaar van het pand wordt nog gezocht.

Heerlen; 22-jarige man aangehouden ter zake huiselijk geweld

Donderdagavond is een 22-jarige man uit Heerlen aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 20-jarige vriendin in hun woning aan de Corneliuslaan. De man wordt ervan verdacht de vrouw meerdere malen te hebben geslagen en bedreigd.

In 2002 is het onderwerp 'Huiselijk geweld' tot landelijk speerpunt van beleid voor de politie benoemd. Onder huiselijk geweld wordt algemeen verstaan lichamelijk, waaronder seksueel en psychisch, geweldgebruik door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Er is er lange tijd een taboe geweest op discussie over geweld in de privé-sfeer en zeker op overheidsingrijpen. Vroegtijdig optreden werd en wordt bovendien nog steeds belemmerd door het feit dat gezinsleden niet snel naar buiten treden met hun problemen. Loyaliteitsproblemen, schaamte, angst , schuldgevoelens en (economische) afhankelijkheid van gezinsleden spelen daarbij een grote rol. Hierdoor is de precieze aard en omvang van huiselijk geweld moeilijk vast te stellen maar is groter dan welke andere geweldsvorm ook. De invloed van huiselijk geweld op de ontwikkeling van kinderen, ook als zij 'slechts' getuigen zijn van het gebruik van geweld, kan bijzonder groot zijn. De kans dat zij zelf in hun toekomstige relaties dader dan wel slachtoffer worden, is vele malen groter dan bij andere kinderen. Huiselijk geweld is geen privé-probleem maar gaat om strafbare feiten en vraagt om een sluitende aanpak van politie, justitie en andere hulpverlenende instanties.

Maastricht: vechthonden in beslag genomen

De politie heeft woensdag in de Maastrichtse wijken Malberg en Blauw Dorp drie illegale pitbulls in beslag genomen. Het houden van deze honden is verboden in Nederland. Een dierenarts heeft de honden inmiddels laten inslapen.

De politie controleerde 7 adressen, waarop uit eigen waarneming verboden vechthonden werden vermoed. Bij drie van de zeven bewoners werd inderdaad een pitbull-achtige hond aangetroffen, zonder dat de eigenaar een stamboom kon overleggen. Eén eigenaar zei niet te weten dat hij daarmee de wet overtrad (art. 73 v.d. Gezondheids-en Welzijnswet Dieren), maar de twee anderen waren zich daar wél van bewust. Begin januari werden in de binnenstad van Maastricht ook al twee illegale pitbulls in beslag genomen en afgemaakt. In heel Zuid-Limburg werden in 2005 35 verboden honden in beslag genomen.

|Intern|www.politie.nl            |                        |
|et    |communicatie@limburg-zuid.|Stafbureau Communicatie |
|Email |politie.nl                |                        |
|      |0031 - 43 - 4006616       |                        |
|Tel.  |                          |                        |

---- --