Beroepspensioenfondsen onderschrijven STAR code PFG

Uvb

De Unie van Beroepspensioenfondsen (UvB) sluit zich aan bij de code Pension Fund Governance (PFG) die door de Stichting van de Arbeid (STAR) is ontwikkeld. De aangesloten beroepspensioenfondsen worden door de UvB gefaciliteerd met een model-uitwerking van de STAR-code PFG en een gezamenlijk intern toezichtsorgaan.

Nu de STAR-code PFG bekend is, constateert de UvB dat die code ook door beroepspensioenfondsen op hoofdlijnen goed gebruikt kan worden. De UvB ziet daarmee af van een eigen code. 'Door de STAR-code te onderschrijven trekken alle soorten pensioenfondsen in Nederland nu één lijn, en dat is belangrijk. Het pensioenveld laat hiermee een overtuigend voorbeeld van zelfregulering zien', aldus UvB-directeur René Bastian. 'De voorbereiding van een eigen code is overigens niet voor niets geweest, omdat we die goed kunnen gebruiken bij de noodzakelijke uitwerking van de principes in de STAR-code. Onze eigen opzet sluit daar goed op aan en kan door onze leden desgewenst als een model-uitwerking van de STAR-code worden gebruikt. Fondsen die de STAR-code op een eigen wijze willen uitwerken zijn daar natuurlijk vrij in'.

Eigen intern toezichtsorgaan
De UvB biedt haar leden de mogelijkheid om gebruik te maken van het gezamenlijke intern toezichtsorgaan dat onder UvB-vlag opereert. De aangesloten beroepspensioenfondsen hebben de mogelijkheid om daarvan gebruik te maken, maar hoeven dat niet. Dit orgaan bestaat uit commissies die zijn samengesteld uit drie onafhankelijke en deskundige leden die bekend zijn met het functioneren van beroepspensioenfondsen.

Utrecht, 16 februari 2006

Over de UvB
De Unie van Beroepspensioenfondsen behartigt als pensioenkoepel de belangen van alle 11 beroepspensioenfondsen. Dit zijn de beroepspensioenfondsen voor fysiotherapeuten, medisch specialisten, loodsen, apothekers, dierenartsen, huisartsen, verloskundigen, tandartsen, notarissen, kunstenaars en roeiers. Daarbij zijn ca. 90.000 belanghebbenden betrokken (deelnemers, slapers en pensioengerechtigden). De gezamenlijke beroepspensioenfondsen beheren een vermogen van ca. 17 miljard Euro.

Nadere informatie:
Voor nadere informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met René Bastian, directeur UvB op telefoonnummer (030) 212 90 34 of (06) 290 360 32 dan wel per e-mail op BastianR@uvb.nl.