Gemeente Halderberge


Eerste informatiebord bijzondere panden onthuld (16 feb. 2006)

"Ieder gebouw vertelt zijn eigen verhaal"

Op 16 februari 2006 om 14.00 uur onthulden de wethouders S. Dirven-van Aalst en W. van Overveld het eerste in een serie van 40 informatieborden. Dit eerste bord siert de gevel van het Nederlands Zouavenmuseum aan Markt 31 in Oudenbosch.

De informatieborden worden dit jaar op voordracht door de plaatselijke Heemkundekringen bij bijzondere panden in Halderberge geplaatst.

Iedere inwoner uit de gemeente Halderberge kan in zijn eigen woonplaats de meest bijzondere en markante gelegen panden/gebouwen zo aanwijzen. Inwoners die al jaren in de kern wonen of bijzonder geĂŻnteresseerd zijn in de historie van hun eigen dorp, kennen ook vaak het verhaal achter het pand. Ze kunnen iets vertellen over de voormalige bewoners, hun functie als burgemeester, dokter of handelaar, het bijzondere aan de plek van het gebouw, de architect etc.
Al deze verhalen vertellen iets over de geschiedenis van het dorp en de unieke historie van je eigen woonplaats.
Bij de plaatselijke Heemkundekringen zijn deze verhalen bekend. Tal van vrijwilligers hebben in de loop van de jaren de verhalen gebundeld en vertellen deze voort aan een ieder die ze horen wil.

De gemeente is op haar beurt goed op de hoogte van de bijzonderheid van diverse karakteristieke panden/gebouwen in de vijf kernen. Vaak komt dit tot uiting in de benoeming van een pand tot gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument. Vele eigenaren hebben er inmiddels voor gekozen het gemeentelijk herkenningsteken voor een monument op de gevel te laten plaatsen.

Wanneer we spreken over monumenten dan hebben we het over cultureel erfgoed, dat onvervangbaar en uniek is. Het is van groot belang dat dit erfgoed behouden blijft. Maar onderhoud en behoud zijn niet genoeg om een monument levend te houden. De gebouwen moeten gebruikt, bekeken, bezocht en bewonderd worden, het liefst door zo veel mogelijk mensen.
Daarom heeft de gemeente Halderberge in nauwe samenwerking met de Heemkunde Kringen besloten om voor de meest bijzondere panden, de panden die een verhaal vertellen, een informatiebord te ontwikkelen. Het informatiebord heeft de grootte van A4-formaat (20x30cm), het materiaalgebruik betreft helder perspex.

Op het informatiebord wordt het verhaal van het pand vermeld. Alle verhalen bij elkaar vormen zij de Storyline voor de 5 kernen in de gemeente Halderberge. Op een later tijdstip zullen de verhalen worden gebundeld door de plaatselijke HeemkundeKring in een wandel- en/of fietsroute.

de wethouders Dirven en Van Overveld feliciteren elkaar met deze monumentale start

Markt 31

U staat nu voor het voormalig raadhuis van de gemeente Oudenbosch. Het is gebouwd in 1776 als vrijheidshuis in opdracht van de schepenbank van Oudenbosch. Het ontwerp is van architect August Canters uit Breda. Het pand heeft een bakstenen gevel met pilasters, kroonlijst en fraai omlijste ingangspartij. Op het dak een klokkentorentje. Het interieur van het pand met de vroegere raadzaal, burgemeesterskamer en secretarie is grotendeels bewaard gebleven. In het souterrain bevinden zich nog altijd de twee vroegere veldwachterswoningen. In 1876 is het bordes voor het pand vernieuwd naar ontwerp van architect C.P. van Genk uit Bergen op Zoom.
Tot 1972 bleef het pand in gebruik als gemeentehuis. Sinds 1975 herbergt het pand het Nederlands Zouavenmuseum. Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 16/02/2006