Het Nederlandse Rode Kruis

17 februari 2006
Rode Kruis helpt na aardverschuiving Filipijnen

Mogelijk honderden mensen zijn vrijdag 17 februari in de Filipijnen om het leven gekomen door een aardverschuiving. Een compleet dorp op het eiland Leyte is bedolven. Volgend het Internationale Rode Kruis zijn er ongeveer tweehonderd doden te betreuren. Nog eens 1500 dorpsbewoners worden vermist. Huizen en oogsten zijn verwoest.

Binnen twee uur ter plekke
Het Filipijnse Rode Kruis is binnen twee uur na de ramp met de hulpverlening gestart. Er zijn reddingswerkers ingezet, eerste hulp is geboden en er is rijst uitgedeeld. Het Filipijnse Rode Kruis heeft samen met het Internationale Rode Kruis al meer dan 1500 families geholpen.

Het Internationale Rode Kruis en het Filipijnse Rode Kruis hebben voorlopig genoeg middelen en mensen om de slachtoffers bij te staan. Het Rode Kruis onderzoekt of meer hulp nodig is. Er zijn al 100 tenten, 300 dekens, 400 voedselpakketten, waterzuiveringsmiddelen en lijkzakken naar het rampgebied op weg.

Erosie
In hetzelfde gebied kwamen in 1991 meer dan 5000 mensen om het leven door overstromingen ten gevolge van een tyfoon. Volgens milieuorganisaties worden overstromingen en modderstromen verergerd door de illegale kap van bossen.

Meer informatie:

* Noodhulp door het Rode Kruis