MKB-Nederland

17-02-2006
Energiecentrum bespaart mkb miljoenen euro's
(Persbericht)

De 70.000 mkb-ondernemers die de afgelopen drie jaar via hun brancheorganisatie gebruik hebben gemaakt van de diensten van het Energiecentrum, hebben te samen ongeveer 5 miljoen euro aan energiekosten op jaarbasis bespaard. De hoeveelheid bespaarde energie is te vergelijken met een energieverbruik van 4500 gemiddelde huishoudens. Dit heeft de Stichting Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf, dienstverlenend projectbureau voor branches en ondernemers op het gebied van energie en energiebesparing, vandaag bekend gemaakt.

Het ministerie van Economische Zaken heeft het Energiecentrum een subsidie toegekend voor de voortzetting van de activiteiten van ruim één miljoen euro per jaar, over de periode 2006 tot en met 2010.

Besparing op onnodig energieverbruik is niet alleen van groot belang voor het milieu, maar ook voor de efficiency en het resultaat van de ondernemer, zeker nu de energieprijzen behoorlijk zijn gestegen. De ambitie van het Energiecentrum, een initiatief van MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland, is met de toegekende subsidie van Economische Zaken de dienstverlening vóór 2010 uit te breiden naar 200.000 ondernemers.

Wanneer de beoogde groep van 200.000 ondernemers de adviezen van het Energiecentrum gaan toepassen, rekent het Energiecentrum op een jaarlijkse besparing van 4 PJ (Pèta Joules), wat gelijk staat aan het energieverbruik van 50.000 huishoudens op jaarbasis.

Volgens het Energiecentrum zijn besparingen van 10 tot 20 procent op het totaalverbruik van de onderneming vrij eenvoudig te realiseren. Het gaat dan om basale aanpassingen in soorten verlichting en kleine organisatorische aanpassingen in automatische instellingen, zoals bij zomertijd-wintertijdklokken. De ondernemer die erop let dat machines niet altijd standaard worden aangezet en de verwarming niet standaard te hoog staat ingesteld, kan al behoorlijk op het energieverbruik besparen.

Tot op heden maken 29 brancheorganisaties uit het mkb van het dienstenaanbod van het Energiecentrum gebruik, die samen 70.000 ondernemers vertegenwoordigen. Het Energiecentrum bedient branches en ondernemers met onder meer een energieloket met alle relevante informatie over energie. Daarbij biedt het Energiecentrum ook energiebesparende producten en projectondersteuning. Vooral branches, maar ook andere intermediairs fungeren daarbij als schakel naar de mkb-ondernemers.

Voor het aanbod van het Energiecentrum betalen de deelnemende brancheorganisaties een jaarlijkse contributiebijdrage. Het Energiecentrum studeert op de mogelijkheid om de drempel voor branches om van de dienstverlening gebruik te maken verder te verlagen, door niet langer contributie te heffen en met nieuwe branches een convenant af te sluiten. De bedoeling van het convenant is om met branches en eventuele andere intermediairs concrete afspraken te maken over de inspanning die wordt verwacht in de voorlichting naar de doelgroep.

Brancheorganisaties en intermediaire organisaties die graag willen meewerken aan de energiebesparende doelstelling van het Energiecentrum voor een schoon milieu en kostenefficiënte bedrijven, kunnen de website www.energiecentrum.nl raadplegen voor meer informatie over deelnemerschap.

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2006 | Disclaimer |