LTO Noord

Eerste nieuwsbrief over vogelgriep vanuit NOP/LTO

Tot op heden geen verdenkingen van besmette wilde vogels in Nederland

Minister Veerman (Landbouw) zei vandaag in de Tweede Kamer dat het aanbod van dode vogels voor onderzoek groot is, maar dat er geen verdenkingen zijn van vogelpest. Klik hier voor het bericht op zibb.nl.

Over de door de minister afgekondigde maatregelen is wellicht morgen een overleg op het Ministerie met de sector. Van het ministerie van LNV is vernomen dat er meer dan 200 dode zwanen zijn gemeld en in onderzoek zijn.

Informatie aan pluimveehouders

Door het PPE wordt morgen een informatiebrief gezonden aan alle pluimveehouders over te nemen maatregelen op het eigen bedrijf. Ter informatie is het concept reeds bijgevoegd. Indien u opmerkingen of aanvullingen voor deze brief, graag voor morgenochtend 9.00 uur melden per mail. Op de sites van NOP en LTO staat tevens informatie voor pluimveehouders en grondgebruikers wat te doen als dode dieren worden gevonden .

Preventieve vaccinatie

Vandaag is in de COPA gesproken over vaccinatie. Naast Nederland heeft nu ook Frankrijk toegezegd volgende week een plan voor preventieve vaccinatie aan de Europese Commissie voor te leggen. Dat betekent dat het draagvlak in de lidstaten groter wordt. Dit is gunstig voor de lobby naar acceptatie bij derde landen. De pluimveesector is reeds enige maanden met LNV in gesprek hoe een plan voor preventieve vaccinatie eruit zou moeten zien. Aan de uitvoering zitten nog veel haken en ogen. Het is dan ook niet te verwachtten dat een dergelijk plan op korte termijn tot uitvoering komt.

Europese discussie over maatregelen bij besmetting van bedrijfsmatig gehouden pluimvee

Vandaag is in de vergadering van SCOFCAH een voorstel aan de orde waarvan u bijgaand een engelstalige versie aantreft. In het stuk stelt de Commissie bij een uitbraak van H5N1 bij bedrijfsmatig gehouden pluimvee maatregelen verplicht die verder gaan dan de AI-richtlijn.

Zo moet buiten het in te stellen 3- en 10-km gebied ook een A en een B gebied worden ingesteld waarin de nodige beperkingen gelden.

Daarbij wordt er veelal voor gekozen om alle transporten te verbieden en vervolgens ontheffingen te verlenen. Dat zal bij een eventuele uitbraak een enorme administratie geven.

In een overleg tussen PPE en VD-LNV is de volgende hypothese gesteld:

Uitgaande van de 20 compartimenten waarin Nederland is onderverdeeld, zal een eventuele uitbraak ergens in één van die 20 compartimenten plaatsvinden. Rondom de uitbraak moet een beschermings- en een toezichtsgebied (3- en 10 km gebied) worden ingesteld. De rest van het betreffende compartiment zou als gebied A kunnen worden aangemerkt en de direct aangrenzende compartimenten als gebied B. De andere compartimenten zouden dan geen hinder van de uitbraak ondervinden en pluimvee of pluimveeproducten uit die compartimenten zouden ongehinderd naar andere lidstaten verhandeld kunnen worden.

Op zich is het echter vreemd dat het voorliggende document alleen over H5N1 gaat; waarom niet over alle HPAI. Het lijkt nu erg op "paniekvoetbal". Dat lijkt het nog meer als bedacht wordt dat ongeveer een jaar gesproken is over de AI-richtlijn en dat dit verder strekkende voorstel twee dagen geleden werd gepubliceerd en dat er vandaag wellicht al over zal worden gestemd in de vergadering van SCOFCAH.

Mede namens Hans Fuchs , Antoon Claassen , Klaas Johan Osinga ,

Alex Spieker

secretaris NOP

Louis Braillelaan 80

2719 EK Zoetermeer

Postbus 416

2700 AK Zoetermeer

T 079-368 75 22

F 079-368 75 25

E aspieker@NOP.nl

E secretariaat: secretariaat@NOP.nl

Vrijdag 17 februari 2006